Cukr není pouze v coca-cole. Kde se cukr ukrývá?

Možná vás překvapí, že cukr obsahují i podle vás vyloženě zdravé nápoje, které si můžete dopřát bez výčitek. Vždy je třeba si důkladně přečíst složení produktu.

Nejprve je třeba rozlišovat nápisy jako sacharidy a cukry. Obsah cukrů, najdete v podsložce obsahu sacharidů. Cukry jsou součástí skupiny sacharidů. Jde o dlouhé cukry, které se rozkládají pomalu, nebo vůbec a jsou pak v podobě vlákniny. Pod označením cukry najdete obsah rychlých cukrů, tedy monosacharidů a disacharidů, snadno rozpustných ve vodě, v těle rychle rozložitelných a dodávajících rychlou energii. Sem se řadí glukóza, fruktóza a sacharóza. Doporučená denní dávka sacharidů je 330 g pro ženy a 430 g pro muže a cukrů 25 g pro ženy a 50 g pro muže. Pro představu, 1 kostka cukru váží 5 g. Z nutričního hlediska obsahuje 5 g sacharidů, z toho 4,975 g cukru.

Skrytý cukr a mléčné nápoje

Jogurtové a mléčné nápoje nejsou nijak dietní. Představují plnohodnotné jídlo, pokud to bereme dle přijaté energie. Lepší by bylo dát si doma do mléka nebo vody a jogurtu rozmačkané čerstvé ovoce. V ochucených jogurtových nápojích je guma či škrob, éčka a aromata. Müllermilch 400 g obsahuje téměř 10 kostek cukru, Tesco Yogurt drink má ve 350 g přes 8 kostek, Activia bílá má ve 310 g 2,5 kostky a Kravík Tatra mléko ve 250 ml téměř 5 kostek cukru. Pokud denně vypijete 1 láhev o objemu 1,5 l takto ochucené vody, za 1 rok můžete zaznamenat i 15 kg přírůstku tuku ke své hmotnosti. Pokud chcete zhubnout 0,5 kg tuku týdně, musíte vytvořit v těle energetický deficit 3000 kJ denně.

Ovocné nápoje a obsah cukru

Jupík Aqua s ovocnou šťávou má v půllitrové lahvičce téměř 4 kostky cukru a Kubík Waterrr s ovocnou šťávou téměř 5 kostek cukru. V džusech a ovocných šťávách je přirozený cukr z ovoce, vitaminy a minerály. Jde ale o jídlo, nikoliv o pití. Sklenice ovocné šťávy vydá za porci ovoce. Přidané cukry neobsahují jen 100% džusy v případě čerstvé lisované šťávy i džusů z ovocného koncentrátu. Ovocné nápoje a nektary mají vysoké množství přidaných cukrů. Nápoj Relax prodávaný ve 250 g sklenici má jen ve 100 ml asi 6,5 kostky cukru a Sun Grown Drink prodávaný ve sklenici 330 ml má ve 100 ml téměř 6 kostek cukru. Sáček pitíčka Capri-Sun Mystic Dragon 200 ml má ve 100 g 4 kostky a Kubík jablečná šťáva 300 ml má ve 100 ml asi 6,5 kostky cukru. Obyčejnou neperlivou vodu tak prostě nic nenahradí. DDD cukrů totiž jinak překročíte velmi rychle.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient