Jak bojovat s jarní únavou

víkend na horách pro dva

Možná jste prospali celou noc, ale i přesto se ráno budíte celí rozlámaní a doslova bez energie. Jarní únava je pěkný prevít. Slunce nás láká ven a my se cítíme mizerně. Nemáme sílu s tím ani bojovat. Podívejte se s námi, co s tím udělat a jak účinně bojovat proti jarní únavě.

Do vašeho života musí jednoznačně vstoupit řád, disciplína a rovnováha. Musíte sladit časový harmonogram tak, aby k velkým výkyvům nedocházelo ani o víkendech. Pravidelně se hýbat i stravovat. Mít v rovnováze čas na práci, relax i zábavu. Neříkejte, že to nejde. Stačí jenom chtít.

Pravidelnost základem úspěchu

Snažte se každý den spát alespoň 7 hodin, ideálně 8,5. To je totiž zcela ideální čas na spánek. Dospávání o víkendu vás doslova vyhodí ze zajetých kolejí a více vám uškodí, než pomůže. Spát choďte vždy před půlnocí, protože tehdy je náš spánek prostě nejkvalitnější. Dejte si závazek a snažte se to dodržovat. Ideální je dostat se do postele v 10 hodin. Zdá se vám to brzy? Možná začnete vstávat dříve a váš den se prodlouží. Vstávejte ve stejný čas každý den. O víkendu si nedopřávejte více než hodinu navíc. Ke kvalitnímu spánku vám pomůže příjemná koupel před ulehnutím do postele a čtení knížky. Na televizi, počítač a telefon před spaním zapomeňte. Vyhoďte elektroniku z ložnice a pořádně zatemněte místnost. Naše buňky potřebují k regeneraci tmu.

Jezte lehce a střídmě

Zapomeňte na knedlíky a kachnu se zelím. Tělo pak musí vydat spoustu energie, aby jídlo strávilo. Dejte si polévku, zeleninový salát nebo maso se zeleninou bez další přílohy. Pijte hodně čisté a neperlivé vody. Když vás přepadne únava, dejte si kousek ovoce nebo čerstvé zeleninové šťávy, ta nemá tolik cukru. Pomalé cukry z ovoce a zeleniny se uvolňují postupně. Káva vám sice rychle dodá energii, ale pak vám ji sebere všechnu.

Aktivně odpočívejte

Pohyb pomáhá našemu tělu i mysli. Najděte si takový druh pohybu, který vás bude bavit a zapomenete na všechny starosti. Druh pohybu také střídejte, aby nedocházelo k přetěžování svalů. Můžete chodit jen na dlouhé procházky, cvičit jógu či pilatek, nebo chodit plavat. Navíc je třeba zařadit i kreativní činnosti. Začněte chodit do kurzu vaření, malby či keramiky. Můžete také pomáhat v útulku, v domě seniorů nebo v dalších organizacích. Je jen na vás, při jaké činnosti si prostě nejvíc odpočinete a opravdu vypnete. Zařaďte wellness, saunu, vířivku i masáže.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient