Jak postupovat při koupi auta aneb financujte výhodně

Jak postupovat při koupi auta, jestliže nemáte finanční prostředky a přemýšlíte nad financováním? V první řadě byste si měli zjistit veškeré informace o tom, jak lze v dnešní době financovat koupi automobilu. Možností je několik a záleží pouze na vás, po jaké variantě sáhnete. Je zcela normální, že budete využívat služeb financování ať už nového či ojetého vozu. Plyne to ze statistik, které uvádějí, že v České republice žije malé procento lidí, kteří by měli na auto hotovost.

Jak postupovat při koupi auta = financujeme automobil

Na co se ptát při koupi auta na splátky ještě před tím, než vůbec o tomto kroku budete přemýšlet? Je potřeba si uvědomit, že budete pravidelně každý měsíc odesílat splátky na vámi koupený vůz. Musíte si důkladně vypočítat, jestli budete mít opravdu volné finanční prostředky, a to po dobu 5 nebo 7 let. Na výběr nemáte pouze z těchto dvou možností, jak zvolit délku splatnosti. Uvedli jsme vám pouze příklad, který je však nejčastěji využíván. Na bankovních účtech byste měli mít alespoň nějaké rezervy, které vás pokryjí v případě ztráty zaměstnání.

Na co se ptát při koupi auta v oblasti financování?

Teprve teď vás mohou zajímat varianty, po kterých můžete sáhnout, pořizujete-li si nový nebo ojetý vůz. Spotřebitelský úvěr je první možností, kterou může obyvatel České republiky při pořizování vozu využít. Výhody spočívají v tom, že jste od prvního dne oficiálním majitelem automobilu, protože u žádosti o úvěr není auto vůbec zmiňováno. Bance je jedno, na co máte finanční prostředky, a tak se tedy nemusíte bát, že by peníze zkoumala. Co ovšem banka bude zkoumat je vaše bonita, jednoduše řečeno, jakou máte historii ohledně plateb. Může se tedy stát, že vaše žádost bude zamítnuta, pokud jste se někdy zpozdili se splátkami. Jestliže vás však schválí, můžete jít pro své vysněné auto, kde zaplatíte celou částku z ruky do ruky.

Finanční leasing

Tento způsob financování využívají převážně společnosti. Můžeme se ale setkat i s případy, kdy o automobil formou finančního leasingu žádá i soukromá osoba. Výhodou oproti spotřebitelského úvěru je v jednodušším schvalovacím procesu. Leasing bývá dražší než klasický spotřebitelský úvěr, a kromě toho jste majitelem vozu až po uhrazení poslední splátky.

Operativní leasing

Jak postupovat při koupi auta, jestliže budete mít zájem o operativní leasing? Tak před samotným návodem bychom vám chtěli sdělit, že se nejedná o úplnou koupi vozu. Tento druh financování bychom spíše porovnali k pronájmu, kdy si za měsíční splátku osoba nebo firma vůz zapůjčí. Nejčastěji využívanou délku pronájmu jsou dva roky, po uplynutí této lhůty se auto vrací zpět. Mimo jiné vám operativní leasing umožňuje po lhůtě odkoupit vůz, v případě odmítnutí si můžete pronajmout nový automobil. V ceně měsíčního poplatku máte zahrnuty veškeré důležité provozní i neprovozní produkty. Počítejte s omezeným nájezdem kilometrů za jeden kalendářní rok, který se dozvíte vždy na pobočce společnosti.

Tip na závěr: Podívejte se, kolik stojí operativní leasing pro jednotlivé modely aut různých značek. Měsíční splátka je daňově odečitatelná a zahrnuje pronájem auta, pojištění, servis, asistenční službu, silniční daň a případně i náhradní vůz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient