Na mateřské, nebo do práce

Přemýšlíte, zda zůstanete doma s dětmi, nebo půjdete do práce? Pokud ještě v dnešní době zůstáváte s dětmi doma do 3 let, nejde o nic výjimečného. Západoevropským trendem je ale pravý opak. Ženy se vracejí do práce mnohem dříve. Často je to i tím, že žádný příspěvek nedostanou.

Být doma na rodičovské dovolené tak bude do budoucna stále více vědomou osobní volbou než tradičním stylem výchovy. Po pádu komunismu zanikly jesle a většina žen prostě musela zůstat doma. Společnost ženu předurčovala k roli matky. Mnohé ženy, ačkoli je jich stále menšina, se vracejí po roce či dvou do práce a pro děti zvolí soukromé jesle či školku. Jiné pracují z domu nebo jim hlídají babičky. Stále je ale zvykem, že zůstáváme s dětmi 3 roky doma.

Jak se mění realita

Stále častěji ale nechtějí ženy přijít o svou kariéru, nebo jen o místo. Jindy podléhají světovému trendu, nebo jen faktu, že jeden plat prostě rodině chybí. Také se zvyšuje věk prvorodiček, úroveň vzdělání, ekonomické potřeby a možnosti volby oproti minulosti. Mění se i myšlení. Dnešní ženy jsou dlouhodobě společností formovány úplně k něčemu jinému, než být matkou. Déle studují, umí cizí jazyky, mnohdy studují v zahraničí a mají větší rozhled. Pak je zcela přirozené, že se chtějí po škole prosadit v práci. Jsou mnohem více samostatné a emancipované.

Jak se mění pohled z okolí

Někdy podléháme světovému trendu, že se na matku, která je 3 roky s dětmi doma, díváme jako na línou, nebo jí z duše nenávidíme, protože je určitě bohatá a může si to dovolit. Ještě stále se můžeme pyšnit rodičovským příspěvkem a garancí pracovního místa do tří let věku dítěte, nebo obhájit již neexistující sítí veřejných jeslí. Je to stále osobní volba každé rodiny. Je holý fakt, že pokud nevidíte první krůčky dítěte, může vám to být líto. Do tří let věku dítěte se také vstřebávají v největším měřítku podněty pro citový a osobnostní rozvoj. Potvrzují to i některé studie. Ať se rozhodnete jakkoliv, měla byste být spokojená a dítě je pak šťastné. Někdy je nejlepší kompromis. Být s dítětem 24 hodin denně také umí lézt pěkně na nervy a na mozek. Nejdůležitější je fakt, že u nás ještě stále máme možnost volby a podpory.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient