Předpěstování sadby ze semen. Co nám může pomoci?

Pro vypěstování vlastní sadby můžete použít tradiční výsevní substráty, nebo si je namíchat sami. Dobrým pomocníkem je perlit nebo rašelinné tablety.

Pro výsev lze použít recyklované plastové nádoby od potravin nebo praktické sadbovače. Zajímavé jsou také nádoby z rašeliny. Hromadný výsev do nádob přepokládá nutné přepichování a přesazování nahuštěných rostlin. Lepší je tedy promyslet už samotný výsev a sázet řídce.

Perlit a křemičitý písek

Při výsevu semen je důležitá sterilita použitých materiálů. Perlit je tepelně zpracovaná vulkanická hornina, která se používá jako součást výsevních a dalších substrátů. Můžete vysévat přímo do něj, nebo ho přidat do vlastního substrátu. Neobsahuje sice živiny, ale díky svým fyzikálním vlastnostem podporuje rychlé klíčení. Pak je třeba rostlinky přesázet. Pro výrobu vlastního substrátu použijte křemičitý písek, který zvýší propustnost vzduchu a vody. Na povrchu nádob se nebude vytvářet neprodyšná krusta. Zeminu pak můžete sterilizovat chvilku v troubě. Pokud máte vytápěný skleník či pařeniště, máte vyhráno. Využít lze i okenní parapet.

Výrobky s obsahem rašeliny

Sadbovače a květináče z rašeliny mají kruhový nebo obdélníkový půdorys s průměrem kolem 6 až 8 cm. Jsou vyrobeny z rašeliny a dřevní buničiny s obsahem vápence pro úpravu pH. Rašelina je i ve slisovaných rašelinných tabletách, které usnadňují výsev větších semen. Semeno se přiloží do prohlubně v horní části tablety, položí do misky s vodou a nechá nabobtnat. Tablety jsou zpevněny sítí, díky které se nerozpadnou ani při nabobtnání.

Doporučený termín výsevu

Při časném výsevu je problém s výkyvy teplot, zvláště v nevytápěných sklenících nám dělají těžkou hlavu noční teploty. Rostliny potřebují kromě stálé teploty i dostatek světla. Při výsevu se řiďte pokyny na osivu. Většinou platí, že nad semínky by měla být zemina ve velikosti semínka. Pokud má semínko 3 mm, nedáváme tedy nad něj větší vrstvu než 3 až 5 mm, jinak nebude mít sílu ani vyklíčit. Půdu raději roste na povrchu, aby při zalévání nedošlo k vyplavení semínek. Z misky by se zase nemusela až k semínkům voda dostat. Na parapetu lze květináčky přikrýt uříznutými petlahvemi s malými otvory a vytvořit si tak malé skleníčky pro vyklíčení rostlin.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient