Proč probiotika

Probiotika jsou nezaměnitelným pomocníkem zejména po užívání antibiotik, která narušují střevní rovnováhu a mohou způsobit potíže se zažíváním. Podle čeho vybírat probiotika?

Podle mnoha studií si probiotika kupují ¾ z nás. Nejčastěji si je zakoupíme současně s antibiotiky. Častým důvodem k jejich pořízení jsou i akutní střevní komplikace, snaha o posílení imunitního systému a obranyschopnosti organismu, či preventivní ochrana před potížemi s trávením.

Jak vybírat probiotika

Hodně se spoléháme na doporučení lékaře nebo pak následně lékárníka, pokud nám lékař přímo nedoporučí konkrétní značku, ale pouze nákup probiotik. Pak už záleží na důvěře, zda se věříme, že nám není doporučeno to, co je potřeba zrovna v dané chvíli prodat. Mnoho z nás vybírá podle ceny, akcí a slev. Všeobecně ale dáváme přednost kvalitě a je pro nás důležitý počet zastoupených probiotických kmenů a obsah prebiotik. Pokud užíváme probiotika jako doplněk k celkové probiotické léčbě, je třeba zvolit produkt s co největším počtem kmenů, kterých je 9 a živých bakterií, kterých je až 20 miliard. Může jít třeba o oblíbený produkt Biopron9 Premium.

Probiotika versus prebiotika

Je důležité se umět vyznat v pojmech. Prebiotika jsou výživou pro probiotika, která jsou druhem prospěšných bakterií. Při léčbě antibiotiky nás probiotika chrání. Můžeme je brát během léčby i po ní. Tak to doporučují i odborníci. Abychom však účinek probiotik ochránili před škodlivým vlivem antibiotik a probiotika správně plnila svou funkci, je třeba je užívat mezi dávkami konzumace antibiotik, nejlépe ve ⅔ intervalu užívání antibiotik.

Probiotika v potravinách

Protože se říká, že zdraví začíná v našich střevech a trávicím systému, konzumace probiotik ve stravě je opravdu důležitá. Vsadit můžete na bílý jogurt, kefír, tradiční podmáslí, tvaroh a některé druhy sýrů, zejména Gouda, Mozzarella či Čedar. Další pokladnicí probiotik je kysané zelí, nakládané okurky, Tempeh či Nattó, tedy kvašený výrobek ze sóji, Kimčchi, což je fermentovaný korejský salát, japonská pasta Miso či fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje s názvem Kombucha.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient