S čím a jak nám mohou pomoct bylinky

Bylinky a jiné rostliny jsou lékem skoro na cokoliv. Věděly to už naše babičky, které je velmi často využívaly. Víte však, na co jsou vhodné různé druhy bylinek a v jaké formě je můžeme podávat? Jak už je známo bylinky či jiné rostliny můžete využívat jak čerstvé, tak i sušené. Mohou se z nich vyrábět čaje, směsi nebo různé tinktury. Nejlepší ale bude, když si bylinky vypěstujete sami. Alespoň budete vědět, že do nich nebyla přidána žádná chemie či jiné látky, které by mohly bylinky znehodnotit.

Bylinky při nachlazení

Jaké bylinky byste si doporučili, pokud vás trápí bolest v krku a kašel? Nevíte? Poradíme vám. Může to být například máta peprná. Z ní můžete udělat sirup či lahodný čaj. Dalším typem na čaj, který dělávaly naše babičky při nachlazení je směs několika rostlin. Lípa, maliní a borůvčí. Toto je velmi účinná kombinace pro vaše zdraví. Nasbíraný materiál smíchejte dohromady a nechte pořádně vysušit. Následně jej můžete využívat. Směs povařte asi 5 minut a ještě 10 minut nechte louhovat. Následně sceďte a přidejte med.

Bylinky pro uvolnění dýchacích cest

Už jste někdy zkoušeli napařování? Můžete využívat různé esenciální oleje ve vroucí vodě. Proč ale nevyužít bylinky, které jste si vypěstovali? Zkusit můžete například heřmánek, mátu či tymián. Všechny tyto látky působí příznivě na dýchací cesty. Při rýmě se zkuste napařovat alespoň dvakrát denně po dobu deseti minut.

Bylinky v kuchyni

Pozitivní vliv mají bylinky při vaření. Dodají jídlům speciální chuť a vůni. Můžete je využívat čerstvé nebo i sušené. Nejlepší pomocník v kuchyni může být majoránka, dobromysl či tymián. Tímto kořením můžete dochucovat vesměs cokoliv. Další hojně využívanou bylinkou je bazalka. Ta se hodně využívá v Itálii. Dává se tam zkrátka do všeho. Vy ji můžete využít například sušenou nebo čerstvou. Z bazalky můžete vytvořit lahodné bazalkové pesto. To se pak hodí například na domácí pizzu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient