Tradiční řecká kuchyně – co rozhodně ochutnat?

Jste na dovolené v Řecku a přemýšlíte, co byste vlastně měli ochutnat? Dnes vám poradíme několik řeckých specialit, které si nesmíte nechat ujít. Řecká kuchyně se oproti té české poměrně liší. Jejich jídlo je rozhodně zdravější. Česká republika je známá svými knedlíky, omáčkami a smaženým sýrem. Tyto jídla jsou ovšem velmi těžká. Oproti tomu Řecko se může pyšnit lehkou a dobře stravitelnou stravou. Rozhodně se tedy nemusíte bát ochutnávat jejich tradiční jídla.

Něco málo o řecké kuchyni

Tato kuchyně se řadí mezi středomořské, podobně jako například italská. V této oblasti je úplně běžné, že se pěstuje velké množství zemědělských plodin. Nejčastěji ovoce, zeleninu, bylinky a často vyrábějí velmi chutný olivový olej. Potrpí si také na chovu zvířat. Díky kvalitním surovinám můžou Řekové docílit výborných jídel. Také ovoce a zeleninu, kterou si můžete koupit na tržišti, si zamilujete. Dostatečné teplo a sluneční paprsky dodají plodinám sladkou chuť. Jak už jsme zmiňovali, řecká kuchyně je netučná a dobře stravitelná. Navíc jsou Řekové zvyklí na dlouhé obědy a večeře. To znamená, že si potrpí na to, aby jedli pomalu a po jídle si ještě odpočinuli. Tím dojde k nejlepšímu strávení celého jídla.

Tradiční řecký salát

Ten si obyvatelé Řecka dávají snad ke každému jídlu. Základem tohoto salátu je zelenina. Nejčastěji to bývají rajčata, papriky a cibule. Mnohdy se přidává i lilek a cuketa. Na jejich tradičním salátu nesmí chybět sýr feta a olivový olej. Dochutí jej olivami a oreganem.

Řecký špíz neboli Souvlaki

Tento pokrm se nemusí podávat pouze jako špíz. Často souvlaki můžete vidět jako směs na talíři. Souvlaki zahrnuje především zeleninu. Je to přece jejich specialita, proto zde musí dát jejich nejlepší plodiny. Na špízu můžete nalézt rajčata, cibuli, papriku a vepřové maso. Všechny tyto suroviny jsou naloženy v jejich speciální kořenící směsi.

Další tradiční jídla a nápoje

Nakonec vám můžeme ukázat další speciality, které byste měli ochutnat. Je to baklava, tzatziki, frapé, ouzo, tsipouro a také retsina.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient