Vliv periody na ženy

Kolem ženské periody panuje celá řada mýtů. Menstruační cyklus je u každé ženy trochu jiný, ale vliv hormonů na organismus je velmi podobný. Jak nás hormony ovlivňují?

Normální menstruační cyklus u žen trvá 26 až 35 dní a samotná perioda trvá 3 až 7 dní. Na začátku každé periody nastupuje krvácení pozvolna a často se objevují mírné křeče v břiše. Následuje silné krvácení a často s ním spjaté i mnohem větší křeče po dobu 2 až 3 dnů. Pak se začne krvácení zase zmírňovat, až se zcela zastaví. Některá perioda je více bolestivá, jiná zase méně. Estrogen nám může způsobovat nespavost, progesteron zase pocit nafouklého břicha.

Estrogen a progesteron

Estrogen je ženský pohlavní hormon a je zodpovědný za vývoj a regulaci ženských reprodukčních systémů. V těle ženy tento hormon zcela dominuje v první polovině menstruačního cyklu. Následně začne jeho hladina pomalu klesat a dominanci přebere pohlavní hormon progesteron. Na pokles estrogenu mnoho žen reaguje změnou nálady, nervozitou a nespavostí. Tělo zadržuje vodu a ženy často trápí nadýmání a zácpa. Jde ale o běžné příznaky při změně hormonální hladiny.

Testosteron v těle ženy

Hladina testosteronu v ženském těle ovlivňuje libido a zdraví. Hormon testosteron sehrává velmi důležitou roli i v menstruačním cyklu ženy. I když se jedná primárně o mužský pohlavní hormon, je produkován i v těle ženy. Do krevního oběhu jej pak postupně uvolňují vaječníky a nadledvinky. Hormon testosteron vzbuzuje sexuální touhu, nové myšlenky, životní energii a touhu po milování.

Změna váhy při menstruačním cyklu

Hladina testosteronu u žen klesá postupně s věkem, stejně jako u mužů. Nižší množství hormonu snižuje množství svalové hmoty, zhoršuje stav kostí a snižuje citlivost v pochvě a na klitorisu. Když je ale hladina testosteronu naopak příliš vysoká, může to vyvolat syndrom polycystických vaječníků či primární hyperplazii nadledvin. Je to vzácný jev vyvolávající hormonální nerovnováhu.

Na co si dát pozor

Vyhledat lékaře byste měli v případě, že je váš cyklus delší než 35 dní, máte delší periodu, vaše krvácení je výrazně silnější než je běžné, krvácíte mimo periodu, projevuje se u vás nadměrný růst vlasů, nebo se vám změnil hlas. Během vyšetření si lze nechat zjistit hladinu hormonů, tedy hladinu estrogenu, progesteronu a testosteronu v krvi.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient