Alternativní výživové směry aneb zkuste jíst trochu jinak

Víte, co to znamená název alternativní výživové směry? Jde o způsoby stravování, ve kterých dochází k nějaké změně oproti normálu. Většinou se jedná o vyloučení živočišných potravin, není to ale pravidlem. Nachází se zde i stravování podle znamení, které rozhodně živočišné potraviny nezakazuje.

Vegetariánství a jeho odvětví

  • Semivegetariáni jsou ti, kteří ze svého jídelního lístku vynechávají maso a výrobky z něj. Naopak jim nevadí konzumace ryb, mléka či vejce. Spousta lidí s tímto druhem stravování dokáže sníst i drůbeží maso.
  • Pulovegetariáni jsou svým způsobem podobní předchozímu typu. Pouze s tím rozdílem, že nekonzumují ryby.
  • Pescovegetariáni konzumují mléko, vejce, ryby a korýše.
  • Laktoovovegetariáni, jak již název napovídá, konzumují z živočišných potravin pouze vejce, mléko a mléčné výrobky.
  • Ovovegetariáni zařazují do jídelníčku pouze vejce.

Veganství neboli striktní vegetariánství

Veganství je velmi přísná forma vegetariánství. Jde o přísný zákaz živočišných potravin. Často se však stává, že lidé věnující se tomuto směru, neumí plnohodnotně nahradit bílkoviny. To pak způsobuje opačný efekt diety, a to nabírání na váze. Spousta veganů, kteří začnou opět jíst živočišné výrobky, zhubnou, a to i o několik desítek kilogramů.

Fruktariánství

Toto je alternativní směr, při kterém nesmí dojit k zabití. Nekonzumuje se tedy nic, u čeho by při výrobě došlo k zabití zvířete či rostliny. Největší podíl jejich stravy tvoří různé plody a oříšky.

vegetarianství a jeho odvětví

Vitariánství

Toto je výživový směr, který si ukážeme dnes jako poslední. Jedná se o to, že příznivci tohoto směru nekonzumují tepelně zpracované potraviny. Jí tedy vše v syrovém stavu.

Víte, jaká jsou největší rizika těchto směrů?

Jedná se o nedostatečný příjem bílkovin, železa, vápníku, jódu či zinku. To je třeba doplňovat ve stravě jinou formou. Pokud máte i z jiných potravin málo těchto prvků, měli byste zvážit příjem výživových doplňků.

Tip na závěr

Jestliže jste se rozhodli pro některý z těchto směrů, nenuťte jej svým dětem. Děti se samy v budoucnu rozhodnou, co chtějí jíst a co ne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *