Jak pečovat o své auto a na co nezapomenout?

Které věci je třeba čas od času zkontrolovat? Podívejte se, jak se o svůj automobil pravidelně starat.

Pneumatiky

Nejde jen o změnu letních na zimní. Důležitý je i správný tlak v pneumatikách, který má vliv na jejich opotřebení, ovlivňuje jízdní vlastnosti i spotřebu. Optimální hodnoty doporučené výrobcem najdete na víčku nádrže, nebo na vnitřní straně dveří. Novější automobily využívají TMPS ventilky, které tlak monitorují a pokud klesne pod určitou mez, informují vás, že potřebují dofouknout.

Brzdy

Brzdové destičky a brzdové kotouče se neopotřebovávají stejně. Kontrolovat je musíme kvůli bezpečnosti i životnosti. Nezvyšujete své finanční výdaje s údržbou auta a občas je zkontrolujte.

Olej

Olej je třeba pravidelně měnit. Servisní interval najdete v servisní knížce, návodu i v reklamačních podmínkách. Zde najdete i doporučený typ oleje. Nepodceňujte pravidelnou výměnu oleje a vsaďte na ten kvalitní. Eliminujete poškození motoru a zvýšíte jeho životnost. Kromě výměny je vhodné občas zkontrolovat, zda je ho dost a nespoléhat jen na kontrolku na palubní desce.

Filtry

Aby se vzduch nasával bez problémů, je třeba se starat i o filtry a pravidelně je měnit. Filtry je vhodné vyměnit i s olejem. Výměna je jednoduchá a rychlá.

Brzdová kapalina

Brdové kapaliny musí být dost. Množství se musí pohybovat mezi ryskami v nádržce. Jednou za čas se musí i kompletně vyměnit, jinak začne vodnatět a brzdy se mohou nadměrně zahřívat. Stav brzdové kapaliny lze změřit i pomocí speciálního testeru.

Chladicí kapalina

Chladicí kapalina nese označení Fridex. Nutné je sledovat její množství, protože eliminujete přehřátí motoru, hlavně v létě. Během zimy vám pak nemůže zamrznout. Je třeba zvolit správný podíl s ohledem na venkovní teplotu. Pokud teplota klesne pod bod mrazu, stávající kapalinu lze přeměřit hustoměrem.

Lak

Automobil je nutné pravidelně mýt. Prodloužíte životnost laku a zamezíte vzniku koroze. Doplňte i vosk, který vůz zakonzervuje a dlouhodobě ochrání.

Interiér

O interiér je třeba pečovat, aby vypadal dlouho jako nový. Volte kvalitní přípravky, které jsou určené na ošetření sedaček i oživení plastových dílů. Čím dříve odstraníte nečistoty, tím lépe.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *