Pokud vás bolí vás záda, dejte si pozor na následující chyby

Každý den často nevědomě opakujeme mnoho stejných chyb, které vedou k bolesti zad a svalů, poškození páteře a meziobratlové ploténky či kořenovému syndromu, tedy chronické bolesti bederní páteře, která bolestivě vystřeluje do končetin.

Kabelky a tašky

Těžká zátěž na jednom rameni nebo v jedné ruce způsobuje nerovnováhu celého těla a vede k vychýlení páteře a bolesti zad. Nesprávné držení těla vede k nepravidelné deformaci meziobratlové ploténky na jedné straně a k výhřezu, který tlačí na nervový kořen a vzniku kořenového syndromu.

Zvedání těžkých břemen

Věci se nemají zvedat v předklonu, ale s rovnými zády ze dřepu. Tíhu zvedání břemene lze tak přenést na nohy z podřepu. Každý unese jinou váhu a drobné postavy si musí dát na hmotnost břemen pozor.

Celodenní sezení

Při sezení je na páteř vyvíjen tlak až o ½ větší než při stání. Nohy i ruce mají být při sezení ohnuty v 90 ˚ úhlu a hlava se nesmí vystrkovat dopředu. Zatlačením brady dozadu se uvolní krátké šíjové svaly v záhlaví. Krční páteř lze uvolnit občasným zatnutím hýžďových svalů. Pomohou pravidelné přestávky, procházky a cviky pro uvolnění zádových svalů, jako propnutí rukou nahoru a krouživé pohyby trupu.

Telefon je prevít

Pokud se do telefonu díváme často, příliš skláníme hlavu a hrbíme záda. Zatěžujeme krční páteř o 30 kg více. Zdravý není ani telefon u ucha, kdy si můžeme zablokovat krční páteř.

Vysoké podpatky a baleríny

Podpatky vyšší než 4 cm jsou škodlivé pro naše záda. Mění těžiště celého trupu, přetěžují přední část nohy, nadměrně namáhají páteř a kolenní klouby. Baleríny a nízké sandály jsou zátěží pro klenbu.

Nedostatek pohybu

Nedostatek pohybu může způsobit chronickou bolest zad a krční páteře. Vede ke ztuhnutí a oslabení svalů. Pomohou pravidelné cviky na zpevnění svalů kolem páteře, břišních svalů a procházky.

Nadváha a obezita

Nadváha způsobuje špatné držení těla a vznik hyperlordózy neboli nadměrného prohnutí bederní páteře. Začíná to mravenčením a končí ostrou a nesnesitelnou bolestí.

Stres

Stres a negativní emoce, jako je smutek, zloba a deprese se fyzicky odrazí na svalech kolem krku a páteře, které se stahují a zatínají. Pomáhá jóga, pilates, plavání, masáž, vířivka, sauna i horká koupel.

Nevhodná matrace a vstávání z postele

Matraci je třeba měnit každých 8 až 10 let s ohledem na kvalitu. Vstávat se má z boku postele. V lehu na zádech nejprve pokrčíme nohy v kolenou, přetočíme se na bok, spustíme nohy z postele a současně se posadíme pomocí zapření o ruku a předloktí umístěnými před hrudníkem vedle sebe.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient