Jste unavení, nesoustředění a cítíte se jako bublina? Možná zadržujete vodu v těle!

voda

Problémem s nadměrným zadržováním vody v těle, jinak také nazývaným jako retence, trpí velké procento lidí. S problémy jako jsou oteklá víčka po ránu, nateklé končetiny, nelepšící se celulitida či neschopnost snížit svou váhovou hmotnost se setkal snad každý. Lidské tělo, aby správně fungovalo, by mělo obsahovat 60 – 70 % vody. Voda, zadržována tělem, se drží hlavně mezi buňkami a kolem tkání i kloubů. Najde se i plno lidí, kteří trpí opačným problémem. Nedostatečné množství vody vede k dehydrataci, což má za následek bolesti hlavy či únavu.

Na co si dát pozor?

1. Pitný režim.

Že máte v těle hodně vody a tak nebudete pít? Chyba! Průměrný člověk by měl vypít 2-3 litry vody denně. Zkuste omezit ranní kávu, sladké čaje či minerálky a raději vypijte džbán vody ochucené například okurkou či citronem. Pokud organismus zjistí, že po celý den dostává dostatečné množství vody, nemá důvod si vodu uchovávat na později.

2. Sůl nad zlato?

Obrovským problémem v dnešní době je sůl, která je obsažena skoro ve všem. Fast food, polotovary, instantní jídla, oříšky či chipsy? Že se poznáváte? Všechny tyto jídla obsahují velké množství soli, která zatěžuje ledviny, které pak následně nejsou schopné správně plnit svou funkci.  Doporučená denní dávka soli na dospělého člověka je kolem 2 – 3 gramů. V Čechách ovšem spotřebujeme až čtyřnásobek.

3. Nenápadný zabiják? Cukr!

Rozhodně se snažte omezit i přísun cukru. Věřte nebo ne, ale i na čokoládě můžete být závislí. Jeden gram sacharidů je schopen na sebe navázat až 3 gramy vody. Nejenže má cukr negativní vliv na vaše zuby, ale také způsobuje nadváhu, ucpávání cév a dokonce je příčinou cukrovky.

4. Pohyb, pohyb, pohyb!

Rozhodně do svého dne zahrňte i nějakou tu sportovní aktivitu! Pravidelný pohyb vám nastartuje metabolismus a budete se cítit plní energie. Rozhodně vyzkoušejte třeba jógu či plavání. Vhodný je sport, kde se dbá na správné dýchání. Nic nezkazíte procházkou se psem, či projížďkou s partnerem na kole.

5. Lymfatická masáž.

Hlavním cílem lymfatické masáže je obnovení a zvýšení oběhu lymfy. Je to velmi účinná metoda, odstraňující otoky končetin a celulitidu. Zbavuje tělo nadbytečných usazenin z látkové výměny a tím očišťuje organismus. Už jste ji vyzkoušeli?

6. Antikoncepce.

Další vliv na nadměrné držení vody v těle má i špatně zvolená antikoncepce. Poraďte se se svým lékařem. Dnes už se prodávají pilulky, které tento problém berou v potaz. Ať už to chcete slyšet nebo ne, patří sem i menstruační cyklus, který ale bohužel neovlivníme.

 

Pokud chcete se zavodněným organismem bojovat, tak začněte se správnou životosprávou. Pokuste se omezit slaná jídla. Zařaďte do svého jídelníčku draslík a vápník. Draslík najdete například v banánech, meruňkách, rajčatech, avokádu, fazolích, čočce či v bramborách. Vápník se nachází v brokolici, květáku, hlávkové kapustě, pažitce a hlavně máku. Dále se snažte svůj jídelníček zpestřit kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel) nebo i brusinkami. Ty mají také pozitivní vliv na močové cesty.

Zaměřte se také na dostatečný přísun močopudných potravin. Zajišťují správný odchod vody z těla. Můžete vyzkoušet například vodní meloun, jablka či okurky.

Tip: Pomoci vám mohou také bylinkové přípravky. Zkuste třeba přípavky Kneipp® na odvodnění. Pomohou vám vyloučit přebytečnou vodu z těla a zároveň podpoří přirozenou funkci ledvin.

Pokud si myslíte, že jste vyzkoušeli už úplně všechno, a nic vám nepomáhá, je na čase navštívit odborníka. V tom lepším případě nastane to, že zjistíte, že jste jen s nadbytečnou vodou špatně bojovali. Dostanete nové rady a tipy a pak už to určitě půjde raz dva. V tom horším případě vám mohou diagnostikovat závažnější onemocnění. Může se také stát, že nadbytečnou vodu v těle vám drží nějaké léky, které užíváte. Tak či tak, tento problém rozhodně neignorujte, čím dříve ho vyřešíte, tím dříve se budete cítit opět skvěle.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient