Vitamíny a energie získaní z šípků

Růže šípková neboli Rosa canina má výrazné účinky. Pokud vám chybí energie, zkuste vsadit právě na šípky. Možná budete překvapeni jejich silou. Naše babičky o nich věděly své.

Na jaře se dají okvětní plátky použít na přípravu džemů, lahodného čaje a jako sušené do vonných směsí. Sběr okvětních plátků je nejlepší v létě, kdy je šípková růže v plném květu. Z listů se dá připravit blahodárně působící čaj. Na podzim nás šípková růže očaruje svými plody, tedy šípky. Jejich sběr začíná na podzim, kdy už jsou šípky měkké, začínají opadávat a mají jasně červenou barvu. Tvrdé plody ještě nejsou zralé a je třeba je před konzumací dlouho vařit.

Vitamínová bomba

Šípky obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, C, K, flavonoidy, třísloviny, polyfenoly a silice. Ve 100 g plodů je více než 3 000 mg vitamínu C. Mají protizánětlivý účinek. Zejména v období chřipek a viróz vám pomůže čaj nebo sirup z šípků na unavené a oslabené tělo bez energie. Šípky působí proti paradentóze, snižují lámavost kapilár, normalizují srážlivost krve a posilují klouby. Stimulují imunitní systém a hodí se k pravidelnému užívání jako prevence.

Zpracování a sušení

Šípky je nejlepší usušit celé, nebo lehce narušit jejich strukturu. Nejlepší je každý šípek před sušením rozříznout a odstranit semena i s chloupky. Pak dát šípky sušit a využívat k vaření čaje. Nejlepší je pak plody spařit při 60 až 70 ˚C a ½ hodiny nechat vyluhovat. Čaj lze osladit medem, protože cukr ničí blahodárně působící látky. Šípkový sirup se hodí na bolavé klouby, ztuhlé svaly, artritické bolesti, regeneraci i výživu pokožky a podporu správné funkce kolagenu.

Výroba šípkového sirupu

Na 700 ml sirupu je třeba 500 g čerstvých šípků a 400 g cukru. Zralé, jasně červené šípky rozkrojte a lžičkou vyjměte semínka s chloupky. Šípky omyjte pod tekoucí vodou, dejte do hrnce, přidejte 600 ml vody a při nízké teplotě pozvolna vařte asi 25 minut tak, aby voda nebublala, až plody změknou. Pak směs přeceďte, přidejte cukr a za stálého míchání na ohni rozpusťte. Teplotu zvyšte a 3 minuty šťávu povařte. Vychlazený sirup přelijte do čistých lahví a spotřebujte do dvou měsíců.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient