Jak dokonale vyčistit matraci?

Určitě pravidelně převlékáte postele a perete lůžkoviny. U toho je třeba pravidelně vysávat matrace vysavačem. Ty je ale nutné i čas od času hloubkově vyčistit. Jen tak je zbavíte roztočů a zajistíte si hygienicky nezávadné prostředí. To ocení zejména alergici.

V posteli na nás číhá zejména prach, pot, šupinky odumřelé pokožky a roztoči. K pocitu čistoty je třeba se jich dokonale zbavit. Vaši matraci musíte občas opravdu pořádně vyčistit. To ocení zejména alergici. Jak na důkladné vyčistění matrace? Přečtěte si následující řádky.

Čištění matrace krok za krokem

Sundejte potah z matrace, pokud to jde. Můžete jej běžným způsobem vyprat v pračce, nebo třeba vydrhnou ve vaně. Matraci s nesnímatelným potahem, nebo matraci po jeho sundání pořádně vysajete pomocí vysavače. Postupujte opravdu důkladně, kousek po kousku a žádné místo nepřeskočte. Pak je třeba odstranit různé pachy z matrace. Na celou plochu matrace nejprve nasypejte jedlou sodu a pak pomocí krouživých tahů sodu na sucho pořádně vykartáčujte. Soda se tak dostane i pod povrch potahu. Tam ji nechte nějaký čas působit, třeba do druhého dne. Pak matraci pořádně ze všech stran vysavačem vyluxujte.

Odstranění skvrn na matraci

Skvrny biologického původu, jako je moč, krev, zvratky nebo zbytky jídla a pití odstraní vhodně vybraný čistící přípravek. Moč vyčistíte pomocí směsi vytvořené ze 3 lžic jedlé sody, 240 ml 3% peroxidu vodíku a pár kapek saponátu na nádobí či tekutého mýdla. Směs nalijte do rozprašovače, nastříkejte ji na skvrnu, nechte uschnout a pak ji řádně vysajte. Dezinfekční účinek peroxidu současně odstraní i nežádoucí mikroorganismy. Na skvrnu od krve vezměte směs vytvořenou ze ¼ hrnku 3% peroxidu vodíku, lžíce saponátu na nádobí a lžíce soli. Směs nanesete na matraci a nechte ji působit, nejlépe přes noc. Pak ji vyluxujte. Na skvrny organického původu lze použít i žlučové mýdlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *