Jak se v létě ochránit před úporným vedrem?

S létem přichází i obávané období neúprosných veder, kdy je nám mnohem lépe někde u vody nebo v chládku pod korunami stromů v lese. Mnoho z nás raději nikam nejde, pokud nemusí. Často však musíme do práce a tam je třeba nějak ta úporná vedra přežít.

Venku mnoho z nás nevydrží dlouho, ale v bytě, domě či v kanceláři to není o nic lepší. Teplo ze zdí a střech neúprosně sálá často ještě velmi dlouho do noci a spát se v tomto vedru taky pořádně nedá. Co tedy s tím, když nás trápí úporná vedra? Čtěte dál.

Ochlazujte tělo zvenčí

Je důležité ochránit náš organizmus před přehřátím. Nosit vzdušné oblečení a vyhledávat raději stinná, nebo klimatizovaná místa, pokud vám ale právě klimatizace nezpůsobuje bolesti svalů a nachlazení. Pokud nemáte klimatizaci, využijte jakékoliv možnosti udělat doma či v práci průvan, nebo si pořiďte na pomoc ventilátor. Sprchujte se chladnější vodou vícekrát denně, nebo si alespoň nohy namočte do chladní vody. Můžete se také přikrýt mokrou osuškou.

Ochlazujte tělo zevnitř

Horké dny se přežívají mnohem lépe s vychlazeným pitím, pokud vám led nezpůsobuje nachlazení a bolení v krku. Jídelníček doplňte o lehké zeleninové saláty a šťávy. Ovocné zařazujte omezeně, kvůli přemíře cukru. Pitný režim je zcela zásadní, v horku je dobré pít vlažnou či studenou vodu bez bublin a příchuti, čaje či bylinkové výluhy ve studené vodě. Snažte se pít více, protože mnoho tekutin vypotíte. Vyměňte ranní smoothie za hemenex, vychlazený meloun za housku se salámem a bílý jogurt za hranolky a hamburger.

Ochlazujte místnosti

Udržet si v bytě, doma či v práci přijatelné klima můžete pomocí následujících typů. Nevětrejte v době největšího vedra, ale v noci, jakmile se venku ochladí. Větrejte ráno, večer a v noci, a před otevřené okno si pověste mokré prostěradlo. Během horka zatáhněte závěsy, rolety a žaluzie, zavřete okna a nepouštějte vedro do bytu. Teplo sálá i z rozpálených okenních tabulí. Pokud zatáhnete žaluzie či rolety, okno se tak moc neohřeje a v interiéru bude mnohem chladněji. Před ventilátor dejte mísu s ledem a nechte do místnosti rozhánět ochlazený vzduch.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient