Jak uklízet mnohem efektivněji než doposud?

Asi to známe všichni, někdy i do hodiny a nejpozději druhý den po generálním úklidu nacházíme na policích zase vrstvu prachu a na podlaze se válí nové smetí. Úklid je prostě nekonečný a máme pocit, že je nekonečný. Jak uklízet efektivněji, abychom nemuseli uklízet každý den?

Uklízení zrovna nepatří mezi naše nejoblíbenější činnosti, věnovat se mu ale prostě musíme. Čím častěji a pravidelněji uklízíme, tím bychom měli mít méně práce. Nemusí to být ale vždy pravda. Je třeba se totiž při úklidu vyvarovat některých chyb. Uklízet se musí efektivně.

Jak si nepřidělávat práci

Nejprve naneste na všechna silně znečistěná místa čisticí prostředky, které je třeba nechat působit, aby zatočila se špínou a vydezinfikovala plochy. Týká se to především vaší toalety, kde je třeba zlikvidovat všechny bakterie, mastného sporáku, odkud je třeba odstranit připečené jídlo nebo pracovní kuchyňské desky, která nese stopy po přípravě jídla a vaření. Nanést je můžete i na dřez, umyvadlo, sprchový kout nebo vanu. Nechte je tam působit a jděte dál.

Úklid obývacího pokoje

Pokud máte i ložnici, začněte tam. Pak se vrhněte na úklid obývacího pokoje. Setřete prach, vyluxujte koberce a vytřete podlahu. Je třeba uklidit na konferenčním stolku, srovnat polštářky na pohovce a křeslech, upravit záclony a závěsy. Čím méně zbytečností na poličkách, tím rychlejší úklid.

Úklid kuchyně

Pak v kuchyni dejte nádobí do myčky, nebo jej umyjte, ukliďte, utřete odkapávač, setřete kuchyňskou pracovní desku papírovou utěrkou, pak vydrhněte sporák i pracovní desku a vrhněte se na jiný pokoj.

Úklid toalety

Nejdříve vydrhněte vnitřní část mísy, okraje, prkénko i nohu z venku. Věnujte se i keramice okolo. Pak setřete podlahu a nakonec doplňte vůně či osvěžovače vzduchu. Setřít můžete i chodbu.

Úklid koupelny

Na závěr se vrhněte na koupelnu. Sem odnesete sesbírané špinavé prádlo, tady ještě vyměníte ručníky a klidně můžete rovnou zapnout pračku. Otřete vodovodní kohoutky a baterie, umyjte umyvadlo, vanu i sprchový kout, zkontrolujte stav mýdla, vyčistíte odpady a vytřete podlahu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient