Jak vypadá moderní babička

Dnešní babičky se asi příliš nepodobají vesnickým ženám v šátku a zástěře. Žijí úplně jinak. Stávají se babičkami někdy i v padesáti letech a to je stále v době, kdy jsou aktivní a plné sil. Mají málo volného času, do důchodu daleko a svým vnoučatům se mohou věnovat jen omezeně.

Babička na hlídání tak mizí z dohledu. Podle průzkumů jen asi 1/3 babiček pomáhá v domácnosti svých dětí a hlídá jim vnoučata. Asi 40 % už víc myslí na své zájmy a aktivně tráví svůj volný čas. S vnoučaty jsou dobrovolně a tedy v čase, kdy se to hodí spíše jim. Pokud pracují, a to je většina z nich, tak jim moc času ani nezbývá. Většina z nich ale v případě potřeby neodmítne pomoc.

Prarodiče a vnoučata

Výhodou babiček jsou stále jejich zkušenosti, nadhled a všeobecný přehled. Čas strávený se svými vnoučaty využívají smysluplně, jezdí na výlety, chodí na pohádky do divadla a občas vaří a pečou. Svá vnoučata ovlivňují v klidu, bez nutných příkazů a bez přísných pravidel. Fakt, že mají hlavně milovat a už nemusí vychovávat, je osvobozující. Stále platí, že jejich největší přínos a síla je v bezpodmínečné lásce k vnoučatům, v laskavosti a schopnosti naslouchat. Čas si užívají, děti neodbývají, a pokud s nimi tráví čas, tak jim ho plně věnují. Prarodiče také už většinou vědí, že člověk míní a život mění. Děti jsou většinou zcela jiné, než si my představujeme.

Důležitost babiček a dědečků

Důležitost babiček a dědečků v životě vnoučat ale nikdy neztrácí svůj význam. Je velmi důležité trávit čas s vnoučaty. Ani tak nezáleží na tom, zda je vídáte každý týden, o víkendu, nebo jen pár dní v roce. Možná si je berete na společnou dovolenou. Babička a dědeček tvoří velmi důležitý dospělý vzor pro děti. Vnoučata se mají od koho učit. Prarodiče jsou zkušenější, moudřejší, klidnější a dodržují rodinné tradice. Mohou s vnoučaty zažívat nová dobrodružství. Důležité je jen umět trochu proniknout do dnešního tak trochu virtuálního světa a respektovat, že je život o hodně jiný, než za mladých let prarodičů. To byl ale vždycky. Jen se dnes zdá asi trochu víc vzdálený. Když se ale chce, jde všechno.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient