Jaké jsou nejčastější chyby při úklidu?

Uklízení není nejoblíbenější činnost, kterou chceme trávit volný čas. Jenže pokud chceme mít doma pořádek, je třeba se mu pravidelně věnovat. Pokud nejste uklízecí maniak, asi hledáte způsob, jak si čas úklidu zkrátit a jak se úklidu vyhnout.

Uklízení nás moc nebaví, stojí nás mnohdy zbytečnou námahu a spoustu drahocenného času, který můžeme mnohem raději strávit jinak. Nezáleží na tom, zda uklízíte jednou nebo dvakrát týdně, ve všední den nebo o víkendu. Jaké jsou tedy nejčastější chyby při uklízení? Podívejme se, které chyby máme na mysli.

Začněte na správném místě

Neuklízejte bezhlavě a nepřebíhejte z místnosti do místnosti. Začněte v těch nejméně využívaných místnostech. Vždy postupujte systematicky, nejdříve ložnici, obývací a dětský pokoj. Kuchyň, toaletu, koupelnu a chodbu si nechte až na závěr.

Mytí oken

Nemyjte okna, když je venku sluníčko. Raději si běžte užít slunce na výletě. Sluneční paprsky totiž nekompromisně odhalí na okenních tabulkách všechny otisky a šmouhy. Navíc je zanechávají i při mytí za slunce. Pořiďte si parní čistič nebo aspoň vysavač na okna a pusťte se do práce, až bude pod mrakem. Mýt okna se nemá, když je venku slunečno, ale když se vám nechce ven kvůli počasí.

Jeden čistič na všechno

Pokud se snažíte ušetřit peníze, ani tak nekupujte jeden univerzální čistič úplně na všechno. S jednou lahvičkou neuklidíte celou koupelnu, kuchyň a obývák. Pokud tedy nepoužíváte ocet a sodu. Ty vám poslouží ve správném poměru asi na všechno. Ne všechny přípravky se hodí na všechny povrchy. Dejte so pozor, ať si nevhodným přípravkem neponičíte čištěnou plochu.

Špatný postup prací

Uklízejte od stropu směrem dolů, nikdy ne naopak. Omeťte pavučiny, pak jděte utírat prach, pokračujte luxováním a končete vytíráním podlah. Během úklidu nemilosrdně vyhazujte zbytečnosti.

Vsaďte také na účinné pomocníky

Pořiďte si parní čistič na okna, robotický vysavač na podlahu, který bude uklízet za vás a doplňte jej i robotickým vysavačem na mokré stírání. Nebudete muset prohazovat nádržky a roboti vyrazí za sebou u v době, kdy nebudete doma. Používejte odložený start u myčky i pračky. Prádlo můžete pověsit ve chvíli, kdy dorazíte z práce a současně v době, kdy vám dopere pračka. Automatizovaná domácnost je super.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient