Podle čeho vybrat kuchyňské nádobí

Základním vybavením kuchyně je nádobí, tedy hrnce, kastroly, rendlíky a pánve. S novými technologiemi si ale dnes není snadné vybrat to správné nádobí. Jak se zorientovat?

Můžete sice vybírat i vizuálně podle vzhledu, důležité je ale vědět, z jakého materiálu jsou hrnce a kastroly vyrobené a pro jaký typ varné desky se dané nádobí hodí.

Smaltované nádobí

Osvědčená a léty prověřená klasika představující vysoce odolné nádobí. Při správném zacházení vám vydrží velmi dlouho. Je třeba si dát pozor jen na prudké nárazy, které by mohly smalt nenávratně poškodit. Díky velkému výběru barev je možné si vybrat vhodné nádobí do každé kuchyně.

Nerezové nádobí

Jde o nejrozšířenější nádobí u nás. Je dostatečně odolné, působí elegantním dojmem a při vhodné péči a zacházení vám vydrží dlouho funkční. Nerez je vynikající materiál, jehož vlastnosti lze podpořit vrstvením. Populární sendvičové dno má mezi nerezovým povrchem vloženu vrstvu hliníku pro lepší rozvod tepla.

Keramické nádobí

Nádobí s keramickou vrstvou je celosvětový hit. Keramické pánve, kastroly a hrnce jsou odolné vůči poškození a pachům. Nádobí má nepřilnavý povrch, na němž lze smažit i péct bez tuku i bez vody. Pokrmy lze připravovat dietně a nádobí se velmi snadno čistí a udržuje. Nádobí působí i estetickým dojmem, zvláště pokud si jej pořídíte v pastelových barvách, nebo v elegantní bílé barvě. Hodí se tak do každé kuchyně.

Měděné a titanové nádobí

Vrchol luxusu propojený s funkčností tvoří nádobí z mědi a titanu. Kromě výborných tepelných vlastností a vysoké odolnosti je velmi kvalitní a poskytuje neuvěřitelný komfort při vaření. Titanový hrnec postačí rozpálit, pak přívod energie ztlumit a nechat, až se vám vše dokonale uvaří a propeče. Měděné hrnce a pánve používají zejména profesionální kuchaři. Materiál neuvěřitelně rychle reaguje na změny výkonu sporáku a teploty, vaření je snadné, velmi rychlé a také úsporné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *