Proč bychom měli mít dostatek vitamínů každý den?

Proč bychom měli mít dostatek vitamínů každý den

Vitamíny pomáhají v lidském organismu na mnoho místech. Jedná se o spoustu důležitých funkcí, díky kterým tělo funguje tak, jak má. Většinu z nich si organismus nedokáže sám vytvořit, a proto je velmi důležité, aby vitamíny byly každodenní součástí jídelního lístku. Pojďme si tedy vitamíny nejdříve představit.

Jak můžeme vitamíny rozdělit?

Dělení je velmi snadné. Jedná se o vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě. Tyto skupiny byly pojmenovány podle jejich rozpustnosti. Vitamíny rozpustné v tucích jsou A, D, E a K. Vitamíny, které jsou schopny se rozpustit ve vodě, jsou především vitamíny skupiny B. Dále pak vitamín H a C.

Vitamíny, které se rozpouští ve vodě

Pokud se předávkujete těmito vitamíny, začnou se vylučovat močí a nemá to na vás vliv, jako vitamíny rozpustné v tucích. Proto si dávejte pozor především na jejich nedostatek. Začneme u nejznámějšího vitamínu a to C neboli kyseliny askorbové. Tento vitamín je důležitý pro obranyschopnost organismu a kolagen. Vitamín H je podstatný pro buněčné dělení.

každodenní příjem vitamínů

Vitamíny skupiny B patří sice do jedné skupiny, neznamená to však, že mají stejnou funkci v organismu. Každý je důležitý pro něco jiného. B1 hraje velkou roli při metabolismu cukrů. B2 je podstatný pro buňky. B3 ovlivňuje tvorbu DNA a RNA v organismu. Vitamín B5 je zásadní pro vytváření bílkovin. B6 podporuje další vitamíny, a to konkrétně B1 a B2. B9 ovlivňuje vývoj plodu. Poslední je B12, který působí na tvorbu krvinek.

Vitamíny rozpustné v tucích

Těmito vitamíny byste se rozhodně neměli předávkovat. Nelze je totiž vyloučit močí, čímž způsobují v těle velké potíže. Dbejte proto na jejich nedostatek, ale i nadbytek.

Vitamín A, jak jistě víte, podporuje zrak a celé vaše vidění. Vitamín D je důležitý pro kostní strukturu. Pokud jej máte nedostatek, způsobuje to významné onemocnění kostí. Vitamín E podporuje imunitní systém člověka. Posledním je vitamín K. Ten má vliv na srážení krve.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient