Víte, jak se zbavit štěnic?

Štěnice jsou velmi nepříjemná stvoření. Můžete si je přinést domů v zavazadle z nějakého hotelu, kde jste byli ubytovaní během cestování na dovolené, se zakoupeným bazarovým nábytkem, nebo se k vám dostanou od sousedů. Jak s nimi zatočit?

Pokud se k vám tento 3 až 5 mm velký nepříjemný brouk hnědé barvy a plochého tvaru opravdu nechtěně nastěhoval, je třeba se štěnicemi zatočit. Štěnice jsou velmi úporné a velmi těžko a dlouze se jich zbavuje. Jejich vyhubení není jednoduché. Je třeba vsadit na speciální přípravky, které vás štěnic dokážou zbavit. Přes den je asi nezahlédnete, ožívají hlavně v noci. Zapomeňte na rozšířený mýtus, že se štěnice vyskytují jen tam, kde je nepořádek a špína.

Jak identifikovat štěnice

Štěnice zajímá jen vaše krev, kterou chtějí sát. Jsou schopny si vás najít i na velkou vzdálenost. Svého hostitele si snadno vyhledávají podle zaznamenaného tepla. Na své hostitele útočí v noci, ve spánku. Jsou malé a velmi drobná jsou i jejich kousnutí, která vás ani neprobudí. Kousance zaznamenáte až ráno, kdy vás začne trápit nepříjemné svědění. Pokud jste citlivější, může vás to probudit. Než si jich všimnete, často se vám mezitím doma rozšíří. Nejčastěji se vyskytují kolem postele či pohovky, kde na prostěradle, povlečení a potahu zanechávají malé, tmavé skvrny natrávené krve.

Co dělat se štěnicemi

Dostupné prostředky proti štěnicím a dalším škůdcům je ale nezahubí. Spíše se přesunou jinam. Proto je důležité zavolat odborníky. Je třeba vysát podlahy, lůžkoviny, tedy povlečení a prostěradla vyprat nejméně na 60 °C a matrace vyčistit nejlépe parním čističem. Sáček z vysavače je nutné pevně uzavřít v pytli a vyhodit. Pokud začnete ven vynášet nábytek, riskujete zamoření dalších prostor.

Na štěnice platí odborníci

Při likvidaci štěnic specializování odborníci ošetří speciálním postřikem zejména prostor kolem postele, zdi, podlahy i nábytek. Používané postřiky jsou bezpečné pro lidi i domácí mazlíčky. Postřik se ale musí opakovat dvakrát až třikrát. Chvíli totiž trvá, než dojde k jejich úplnému vyhubení.

Co musíte přežít

Po zásahu odborníka je třeba sledovat na posteli stopy. Štěnice, které přežily, i nadále vyhledávají potravu a tím přicházejí do kontaktu s již ošetřenou plochou. Je třeba nosit oblečení s dlouhými rukávy a také přezůvky. Každý týden je třeba měnit povlečení, prostěradlo, potahy na matrace, povlaky na polštářcích i přehozy na postele a pohovky, ale neluxovat a nevytírat podlahu. Vydržet až do jejich úplného vymizení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient