Výkupem vozu za hotové vám autobazary dokáží ušetřit čas i spoustu starostí. Vaše auto však můžete nabídnout také v „komisi“ nebo vyzkoušet soukromou inzerci. Co je výhodnější?

Výkupu vozů za hotové se u nás věnuje drtivá většina bazarů a je to zároveň ta nejobvyklejší cesta, kterou se lidé zbavují svých plechových miláčků. Je to rychlé, pohodlné a ušetří vám to práci, kterou byste si museli dát s nabízením vašeho auta i s případným dohadováním o ceně a dalšími náležitostmi. Existují sice i další způsoby prodeje a řekneme si dnes něco i o nich, ale přímý odkup je patrně tím nejlepším řešením. A mimochodem, víte, že ceny většiny aut poslední dobou celkem výrazně rostou? Týká se to těch nových a do určité míry i ojetých. Jde o to, že pokud se snad chystáte nabídnout k prodeji právě váš automobil, pak jste si pro to zřejmě nemohli vybrat příhodnější dobu.

Výkup vozu za hotové je nejpohodlnější řešení

Pokud se rychle potřebujete dostat k penězům a navíc nemáte čas nebo chuť zabývat se hledáním kupce, může být přímé vykoupení vaší ojetiny některým z dlouhé řady tuzemských bazarů tou nejschůdnější cestou. Dohodnutou částku inkasujete hned po podpisu smlouvy a tím je pro vás celá záležitost uzavřena. Nemusíte se už o nic dalšího zajímat, jelikož autobazar obstará veškerou potřebnou dokumentaci a zároveň přebere ručení za případné vady vašeho vozu. Faktem sice je, že vyplacená suma je obvykle o něco nižší, než na kterou byste snad mohli dosáhnout „v komisi“ nebo při prodeji na inzerát, ale nemusí to tak být vždy.

Komisní prodej je spíše pro trpělivé

Dalším způsobem, kterým lze vaše vozidlo nabídnout případným zájemcům, je tzv. komisní prodej. Ne snad, že by se jednalo o vyloženě špatnou volbu, nicméně je toto řešení vhodné spíše pro někoho, kdo na svoje peníze nijak zvlášť nepospíchá. Celá věc se totiž může táhnout i několik týdnů, nepůjde-li váš plechový miláček dobře na odbyt. Ale cesta je to rovněž spolehlivá a v ideálním případě vám může přinést i o pár tisícovek vyšší zisk. Zaplatit však musíte pochopitelně nějakou provizi za to, že budou v bazaru vaše auto vystavovat a nabízet a pokud jde o záruky za jeho stav, ty zůstávají až do okamžiku prodeje zcela na vás.

Jestliže se rozhodnete pro „komisi“, dejte si práci s volbou autobazaru, kterému vozidlo svěříte. Jde totiž hlavně o to, aby si tam na jeho propagaci dali skutečně záležet, a vy jste nemuseli na vaše peníze čekat třeba půl roku! Vybrat si šikovného zprostředkovatele, o to tu běží především!

Inzerce se může vyplatit zkušeným!

Třetí možnost je zajímavá spíše pro člověka zkušeného, který automobilům skutečně rozumí a chce mít navíc celou transakci od začátku až do konce pod kontrolou. Většinou si to vyžádá delší čas, ale pokud jste více méně „profík“ může se vám tento způsob prodeje vyplatit. Slušné peníze lze inkasovat třeba tehdy, pokud se rozhodnete nabídnout některý z modelů, jejichž výroba už skončila a to například kvůli slabé poptávce. Že nějaký model u většiny lidí dlouhodobě neuspěl, totiž ještě neznamená, že neměl svoje příznivce, kteří za něj budou ochotni poměrně dobře zaplatit. Počítejte také s tím, že podle zákona ručíte kupujícímu za skryté vady a musíte dohlédnout na převod auta na nového vlastníka.

Co jde u nás na odbyt nejlépe?

Je faktem, že některé typy ojetých vozů se prodávají lépe či hůře nejen s ohledem na jejich stav či stáří, ale také v závislosti na konkrétní zemi a na tom, jak jsou v dané lokalitě populární. V přiložené tabulce se můžete podívat na krátký žebříček těch typů, které šly v prvních devíti měsících roku 2018 nejlépe na odbyt u nás a také v dalších zemích našeho regionu (tzv.V4).

7 nejprodávanějších typů ojetin ve střední Evropě (země V4)

ČESKÁ REPUBLIKA SLOVENSKO POLSKO MAĎARSKO
1. Škoda Octavia Škoda Octavia Ford Focus Opel Astra
2. Škoda Fabia Škoda Fabia Opel Astra Ford Focus
3. VW Passat VW Passat Škoda Octavia Suzuki Swift
4. Ford Focus VW Golf VW Golf VW Golf
5. VW Golf Ford Focus Škoda Fabia VW Passat
6. Škoda Superb Opel Astra VW Passat Ford Mondeo
7. Ford Mondeo Škoda Superb Ford Mondeo Opel Corsa

Průměrná cena ojetiny stoupla na 226 500 Kč

V České republice vloni rostl nejen prodej ojetin, ale stoupla také jejich průměrná cena. Je zřejmé, že se nyní zvedají ceny všech vozů, ovšem zdražování těch ojetých je přece jen pozvolnější. Co z toho vyplývá? Pořízení použitého automobilu je v porovnání s koupí nového nyní ještě o něco zajímavější než v minulosti, což logicky zvedá poptávku. Vysoká poptávka pak tlačí bazary do situace, ve které jsou nuceny nabízet majitelům vyšší výkupní ceny, aby tak rozšířily svou nabídku ojetin a byly schopny tento rostoucí zájem co nejlépe uspokojit.

To by mohla být slušná šance také pro vás, chcete-li dostat za vaši ojetinu dobře zaplaceno, takže s jejím případným prodejem raději dlouho neotálejte!

Kterou z cest se vydáte?

Prodej vašeho ojetého automobilu lze tedy bezpochyby realizovat přinejmenším třemi způsoby, které jsme vám dnes ve stručnosti přiblížili. Každému může logicky vyhovovat něco jiného a to ať už v závislosti na tom, jak se v autech zejména po technické stránce vyzná nebo třeba s ohledem na momentální finanční situaci. Jste-li tak trochu v tísni a to jak časové, tak i pokud jde o peníze, zvolte nejrychlejší z cest, a sice přímý odkup autobazarem. Máte-li více času a na účtu dostatek prostředků, zkuste „komisi“ nebo klidně i variantu třetí, tedy prodej přes inzerát.

A mimochodem, prodáváte auto poprvé nebo už s tím máte nějakou zkušenost? A jaký typ vozu se chystáte nabídnout?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *