Zařizujete ložnici? Tohle do ní nepatří.

Čeho se vyvarovat při zařizování ložnice? Musíte se soustředit především na kvalitu spaní. Dobrý spánek je základem kvalitního života. Podívejme se, co do ložnice patří kromě postele a také co tam nepatří.

Při vybavení ložnice je třeba myslet na to, čím ji vybavujeme. To totiž ovlivní to, jak se v místnosti budeme cítit, jak se nám bude usínat a vstávat. Na co se tedy zaměřit?

Kvalitní postel

Vaše postel může být krásná a drahá. Pokud ale není pro vaše spaní opravdu vhodná, dobře se na ní nevyspíte. Vybírat musíte podle její výšky, aby se vám do ní dobře lehalo, ale hlavně se z ní dobře vstávalo. To platí zejména u seniorů. Záleží na dostatečné šířce a délce postele i kvalitě roštu a matrace.

Zaměřeno na světlo a tmu

V ložnici určitě potřebujete dostatečný zdroj světla, pokud si chcete před spaním číst. Stíněné lampičky na nočních stolcích nestačí, musí být kvalitní. Také jej potřebujete při uklízení, nebo když v posteli hledáte ztracenou náušnici. Také se v ložnici neobejdete bez vhodného zatemnění, rolet či zatmívacích závěsů, zvláště pokud pracujete na směny, nebo máte okna na východ. Tělo se zregeneruje jen ve tmě. Na zem si dejte předložky nebo koberec, který tlumí kroky a příjemnější při došlapu bosou nohou.

Ložnice není skladiště

Nedělejte z ložnice skladiště. Vsaďte na jednoduchost a minimalismus. Přeplněná ložnice znamená místo, kde nebudete moci usnout kvůli pocitu stísněnosti. Šetřete v ní nábytkem i dekoracemi. Pokud nemáte šatnu, skříně zakryjte posuvnými dveřmi, aby byly jaksi neviditelné. Méně je více.

Televize, počítač, mobil a další elektronika

Pokud jste zvyklí pracovat dlouho do noci, pořiďte si pracovnu. Zapomeňte na práci v posteli, jinak si zaděláváte na celou řadu zdravotních problémů, která začíná nespavostí a únavou. Mezi prací a usínáním si nechte čas na zklidnění těla a mysli. Televize by neměla mít v ložnici místo. Není dobré, pokud při ní usínáte. Zvuk i světlo z obrazovky negativně ovlivňuje kvalitu vašeho spánku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *