Hořká čokoláda jako lék pro duši i tělo

Hořká čokoláda jako lék pro duši i tělo

Když je někdo protivný nebo smutný, říká se mu “dej si čokoládu”. Proč vám ale tato pochutina dokáže zlepšit vaši náladu? Myslíte si, že je to kvůli obsahu cukru? Jste na omylu. Hořká čokoláda obsahuje mnoho jiných látek, o kterých si nyní povíme více.

Jaké látky můžeme v čokoládě nalézt?

Hořká čokoláda má vysoká procenta kakaa. Kakao je vyrobeno z kakaových bobů, které obsahují velké množství antioxidantů. Ty pomáhají proti stárnutí organismu a také obnovují poškozené buňky. Další jeho významná role je ochrana. Chrání totiž organismus proti negativním vlivům.

Kakaové boby dále obsahují velké množství hořčíku, který působí blahodárně na nervovou soustavu. Proto se hořká čokoláda doporučuje, pokud jste nervózní či naštvaní. V kakaových bobech je velké množství zinku, který působí velmi dobře na naše vlasy a nehty. K posledním zmíněným prvkům patří i železo. Železo je důležité pro prokrvení organismu a přenos kyslíku.

Hořká čokoláda jako lék

Jak je to s energií?

Hořká čokoláda dodá také velké množství energie, a to díky vysokému obsahu sacharidů. Pokud máte zrovna před zkouškami je hořká čokoláda ideální volbou. Díky již zmíněným prvkům a sacharidům se vám bude mnohem lépe přemýšlet a také soustředit. Proto se hořká čokoláda doporučuje i během práce.

Jak poznat kvalitní čokoládu?

Kvalitní čokoládu poznáte podle obsahu kakaa. Mezi hořké čokolády můžeme zařadit ty, které mají alespoň 70 % kakaa. Kvalitnější čokolády jsou však dražší, než ty mléčné. Musíte to ale brát z té strany, že jsou obsahem mnohem hodnotnější a chuťově lepší, než obyčejné čokolády.

Nechutná vám hořká čokoláda?

Pokud si nelibujete v hořké chuti, nebojte se kombinace čokolády a další suroviny. Doporučujeme vyzkoušet čokoládové fondue. Rozpustíte místo mléčné čokolády hořkou. Následně si do ní budete namáčet ovoce. Například kyselá mandarinka či sladké mango úplně změní chuť hořké čokolády. Dále ji můžete kombinovat s oplatky. Znáte lázeňské oplatky a víte, že existují i bez příchutě? Ty se náramně hodí k hořké čokoládě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient