Nejčastější chyby českých řidičů aneb Čeho se vyvarovat a snížit riziko nehody

Kdyby se šoféři nedopouštěli naprosto zbytečných chyb, nedostávali by sebe ani ostatní účastníky provozu do nebezpečných situací, které mnohdy končí vážnou nehodou. Možná se v následujících nešvarech poznáte – pokud ano, ponaučte se a dejte si na ně napříště pozor. Protože nic cennějšího než zdraví nemáte.

Jízda mimo vlastní pruh

Zdaleka nejčastější chybou je jízda prostředkem silnice. Někteří řidiči jednoduše vodorovné dopravní značky záměrně ignorují a nutí ostatní účastníky uhýbat až ke krajnici. V horším případě projíždí prostředkem zatáčky a nepřehledné úseky. Udržet vozidlo ve svém pruhu je přitom alfou a omegou bezpečnosti na silnici.

Ignorace směrových světel

Také často odbočujete, aniž byste na to ostatní upozornili blinkrem? Případně ho rozblikáváte až na poslední chvíli? V obou případech zbytečně ohrožujete sebe, okolní vozidla i chodce. Za nepoužití směrového světla vám navíc hrozí pokuta a ztráta bodů. Pozor si dejte také na opomenutí nevypnuté směrovky – může ostatní zmást a způsobit velmi nepříjemnou situaci.

Prudké brzdění na poslední chvíli

Když si to situace žádá, pak je prudké sešlápnutí brzdového pedálu opodstatněné. Pokud ale řídíte stylem plyn – brzda – plyn, vážně se nad svým řidičským neuměním zamyslete. Až do vás někdo „vletí“ zezadu, protože jste naprosto nečekaně dupli na brzdu, nedivte se.

Nesledování aktuální situace

Nahlas puštěné rádio, myšlenky v jiné sféře a naprostá ignorace vodorovné dopravní značky, která upozorňuje na něco důležitého – mnozí řidiči si zkrátka myslí, že se jim za volantem nemůže nic stát a pletou si svou dvacet let starou oktávku s obrněným transportérem. Nedělejte stejnou chybu – sledujte dopravní značení, používejte zpětná zrcátka, a především selský rozum. A buďte k ostatním ohleduplní, protože právě tato vlastnost na českých silnicích chybí. Většině dopravních nehod by přitom šlo tak snadno předejít respektem a předvídavostí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *