Cena pelet klesá. Skvělé pro každého, kdo se rozhodl topit tímto chytrým způsobem

pelety

Proč topit peletami a kolik nás to ve výsledku stojí? Rád se s vámi podělím o zkušenosti, které mne přivedly k tomuto způsobu vytápění rodinného domku, a také o informace, jak jsem s peletami spokojen.

Přestěhování do rodinného domku mimo velké město pro mě znamenalo potkat se s realitou, že vyřešit topení může být složitější a některých vymožeností se prostě člověk ve vesnickém prostředí nemusí dočkat. Z dálkového topení ve městě jsme s rodinou na rok přesedlali na elektrické. Náklady za elektřinu byly příšerné, takže další rok jsme se báli pomalu i svítit. Co s tím?

Myšlenka na plyn se ve starém kamenném domě ukázala být ne zrovna jednoduše realizovatelnou. Navíc manželka má z plynu v domě tak trochu fobii, takže jsme i toto řešení rychle zavrhli. Kalkulace nákladu od firem realizujících topení tepelnými čerpadly nás rozesmála. Náklady obrovské, životnost čerpadla neprověřená. Prostě tudy taky ne. Jenomže jak zautomatizovat topení ve třech patrech domu? Kvůli lokálnímu topení na dřevo, které se zatím používalo, jsme si sice vytvořili romantické bydlení s několika menšími kachlovými a litinovými kamny, ale nebylo ani praktické, ani příliš levné, a už vůbec ne automatické. A navíc, i tak bylo nutné v některých místnostech dotápět elektrickými přímotopy.

Kotel na pelety a peletová kamna se ukázala být vhodným řešením

Dnes topíme jenom peletami. V domě jsme nakonec přece jen rozvedli ústřední topení a napojili jej na peletový kotel s automatickým zásobníkem. Abychom si ale dopřáli i romantiku krbových kamen, ponechali jsme v obývacím prostoru i kachlová kamna, avšak již na pelety. Opět se zásobníkem. Ta používáme jednak na zvýšení tepelného komfortu v extra tuhé zimě, a též před či po topné sezóně, kdy jiné místnosti vytápět není zapotřebí. V obytném prostoru, kde se zdržujeme většinu času i s dětmi, se pár stupňů navíc hodí.

Na kolik vyjde topení peletami finančně?

Cena pelet aktuálně o něco klesla, což je příjemné. V našem domě vytápíme dvě a půl patra. V přízemí manželčinu pracovnu, zbytek místností jenom temperujeme. Pak vytápíme obytné první patro a podkroví, kde udržujeme v dětském pokoji vyšší teplotu a v ložnici nižší. Celkem nás topení peletami za rok vyjde na 30 000 Kč. Dům není zateplený, ale ani nad tím neuvažujeme. Pouze se plánuje vylepšit zateplení podkroví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient