Chytré mobilní telefony jako zabijáci vztahů

Mobilní telefon již dávno neslouží jen k telefonování. Je mnohem chytřejší. Jenže nám poškozuje mezilidské vztahy. Za nedostatkem vzájemné komunikace, pochopení, ale i sexu často stojí smartphony.

Mobilní telefony se staly zcela neodmyslitelnou součástí života. Dle statistik u nás vzrostl za 4 roky počet smartphonů o 241 %. Výrobci jásají, společnost degeneruje a vztahy pod vlivem techniky značně trpí. Chytré telefony jsou nebezpečnými sabotéry šťastných partnerských a rodinných vztahů.

Vázne nám komunikace

Dle výzkumů a statistik totiž nejvíce ovlivňuje harmonii v párových vztazích právě extrémní používání chytrých telefonů a dalších elektronických hraček. Výzkumníci z Baylorské univerzity v Texasu publikovali výsledky své studie v magazínu Computers in Human Behavior Journal. Stovky sezdaných dvojic přiznalo, že jim kvůli chytrým hračkám doma vázne komunikace. Jejich niterní pocity nejsou nic moc.

Když je nebo není signál

Většina párů uvedla, že se večer místo sexu oddávají chytrým telefonům a podobným mašinkám. Někteří v páru to vnímají negativně. Jde o původ všech konfliktů, výčitek, hádek a tiché domácnosti. Polovina z nich trpí nedostatkem pochopení a pocitu sounáležitosti. Často uvažují o rozchodu.

Čím chytřejší, tím vyšší závislost

Americký profesor komunikace z Arizonské univerzity Matthew Lapierre se situací dlouhodobě zabývá. Podle něj má mnoho lidí pod vlivem častého používání se svým smartphonem silnou psychologickou vazbu, která snadno přerůstá v závislost a způsobuje vážné problémy v mezilidských vztazích.

Žádný sex a samá WiFi

Newyorská sexuoložka Amy Levine píše na svém blogu, aby se lidé zamysleli nad tím, jak jim smartphone zasahuje do partnerských a rodinných vztahů. Vybízí všechny, aby se nad tím zamysleli ještě dříve, než bude pozdě. Chytré mobilní telefony, tablety, notebooky a počítače bohužel notnou měrou zasahují do naší intimity. Páry se s nimi loučí před spaním, místo toho, aby se objaly a daly si pusu na dobrou noc. To samé nastává i po probuzení, kdy každý prvně kouká na displej. To významně narušuje společně trávený čas a fatálně snižuje milostnou aktivitu. Dochází k narušení zcela přirozeného fungování dvojice a sdílení potřebné intimity. Budoucnost je značně nejistá.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient