Jak přežít nedostatek spánku

Nedostatek spánku se nedá přežívat dlouhodobě a do nekonečna. Pokud jste se ale zdrželi na večírku nebo jste do noci pracovali, je třeba nějak přežít den poté a nezadělat si na další potíže. Jak na to?

Pár pomocníků se vždycky najde. Jen se nedá spánek šidit do nekonečna. Spát bychom měli denně 7 až 8,5 hodiny. Je to sice individuální, ale méně spánku nám prostě škodí.

Čerstvý vzduch

Zaručeně vás nakopne ranní procházka na čerstvém vzduchu. Jděte do práce pěšky, nebo se alespoň kousek projděte. Rozběhnete metabolismus a energie se snadno doplní.

Zázrak zvaný aromaterapie

Pro zvýšení bdělosti a lepší koncentraci je vhodný esenciální olej z máty či rozmarýnu. Vdechování těchto olejů pozitivně ovlivní práci mozku, posílí naši čilost, bdělost, pozornost a zlepší soustředění.

Jak používat kofein

Stačí vám jeden šálek kávy ráno a jedna káva odpoledne. Káva je silně diuretická, proto doplňujte tekutiny, nejlépe čistou vodu bez bublin. Více kofeinu nepřijímejte. Nejsou vhodné ani energetické nápoje a cola s přemírou cukru.

Pozor na cukry

Pokud se nevyspíme, máme tendenci se přejídat a doslova toužíme po sladkostech. Ty nás ale vzpruží jen na krátkou dobu, rychle zvednou hladinu cukru v krvi a následuje ještě větší otupělost s únavou. Pak přijde další chuť na sladké. Sladkostem se proto raději úplně vyhněte.

Doplňte bílkovinami a tuky

Ráno si dejte proteiny. Třeba míchaná vajíčka, jogurt a neslazené vločky nebo třeba avokádo. Hladinu cukru zvedněte formou pomalejší energie, která vám vydrží delší dobu.

Doplňte vitamíny a minerály

Ráno si dopřejte i vitamín C, ať posílíte imunitu. Přidejte B komplex, který vám rychle dodá mentální energii. Dejte si jednu dávku ráno a druhou hned po obědě. Přidejte ovoce ke svačině.

Povídejte si

Povídání, komunikace a sociální interakce zvyšují pocit bdělosti. Neseďte jen u počítače, ale projděte se do vedlejší kanceláře a prohoďte pár slov, nebo někomu zavolejte a chvilku si povídejte. To vás zase na chvíli probere.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient