Podle čeho vybírat spodní prádlo?

Běžná součást našeho šatníku, kterou nosíme nejčastěji a samozřejmě ji i nejčastěji pereme a sušíme. Spodní prádlo potřebujeme stále, i když občas ho kupujeme až skoro na poslední chvíli. Podle čeho se orientovat při koupi, abychom byli spokojeni s výběrem?

To hlavní, co by mělo prádlo splňovat, je pohodlí. Vlastně bychom o něm neměli ani vědět a to platí pro pánské i dámské spodní prádlo. Pokud někde škrtí, tlačí, škrábe nebo se v něm z jiných důvodů necítíme dobře, pravděpodobně ho moc dlouho nosit nebudeme a skončí někde na dně skříně. Na co se tedy zaměřit při výběru?

Střih

To, jaký má spodní prádlo střih, rozhoduje o tom, jak se nám bude nosit. U pánského rozlišujeme tři hlavní typy, tedy upnuté boxerky s nohavičkou, volné trenýrky s nohavičkou a vykrojené slipy bez nohavičky. Každý typ má své zastánce a záleží jen na osobních preferencích, kterému prádlu dá kdo přednost. U žen je nabídka střihů ještě širší.

Velikost

Upřímnost nade vše, tedy alespoň u spodního prádla. Správně zvolená velikost je zásadní, protože menší bude škrtit a velká padat nebo způsobovat otlaky, pokud se přebytečná látka dostane kam nemá. Zrovna zde tak není prostor na lhaní a zmenšování své konfekční velikosti, protože jde naše pohodlí.

Materiál

Na trhu je jich dnes tolik, že má problém se v nich orientovat i odborník, natož laik. Stálicí je bavlna případně bavlna v kombinaci s dalším materiálem typu viskóza, polyester, spandex, elastan nebo modal. Pokud se nejedná o funkční spodní prádlo, vyhněte se umělým materiálům, které jsou neprodyšné a místo pohodlí nám spíše způsobí zdravotní problémy a to platí zvláště u žen. Prádlo by mělo umožňovat naší pokožce dýchat.

Barva

Při výběru barvy už hraje roli jen váš osobní vkus. V kurzu jsou obrázkové trenýrky, barevné kombinace, různé motivy i vzory, je škoda se omezovat jen na černou a bílou barvu. Nebojte se trochu popustit uzdu rozmanitosti a alespoň jeden barevný a tak trochu rošťácký kousek si pořiďte.

Když kupujete prádlo pro někoho jiného, platí to samé jako když ho vybíráte pro sebe. Pohodlí je na prvním místě a tak je dobré mít alespoň drobnou znalost toho, jaký má dotyčný záliby a co nejraději nosí, z toho už si můžete odvodit, jaké prádlo mu bude sedět. Nebo se přímo zeptejte, tím nikdy nic nezkazíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *