Proč potřebujete vápník a v čem ho najdete?

Proč potřebujete vápník a v čem ho najdete

Vápník je pro lidský organismus velmi důležitý, i když se to možná nezdá. Jedná se o minerální látku, která se v organismu nevytváří, a proto jej musíte přijímat v potravě. Vápník se ukládá především v kostech a zubech. Dále jej v menším množství můžeme nalézt v krvi a měkkých tkáních.

Základní funkce kalcia neboli vápníku je stavba kostí a zubů. Dále pak hraje důležitou roli pro činnost srdce, svalů a přenos nervových impulzů. Vápník má také mnoho dalších funkcí, jako například srážení krve a produkci některých hormonů. Pokud nebudete mít této minerální látky v potravě dost, dojde k poruše těchto funkcí. Následně to může mít za následek i závažnější onemocnění.

V čem můžete nalézt vápník?

Kalcium je obsaženo především v mléku a mléčných výrobcích. O jaké se jedná? Nejvíce vápníku je obsaženo v kysaných mléčných výrobcích, jako je kefír, acidofilní mléko či podmáslí. Dále pak je velké množství vápníku v tvrdém sýru a tvarohu.

Další potraviny s vysokým obsahem vápníku jsou například sardinky, mandle, mák, špenát, kapusta nebo také brokolice.

Čím se dá podpořit vstřebávání vápníku?

Vápník se lépe vstřebává z živočišných zdrojů. Příjem by však měl být rovnoměrný. Podpořit vstřebání vápníku můžete také pomocí hořčíku či vitamínu D.

Proč potřebujete vápník

Jak se může projevit nedostatek vápníku?

Nejčastějším problémem je osteoporóza a osteomalacie. Toto jsou onemocnění kostí, které postihují nejčastěji starší osoby. Dále pak se objevují dýchací potíže, svalové křeče, zažívací potíže a také záchvaty úzkosti. Mnohdy se objevují i silné menstruační bolesti, padání vlasů, opary, lámání nehtů či afty.

Pravidelný příjem vápníku je důležitý. Jaké jsou správné dávky?

  • Děti do 5 let: 800 mg
  • Děti do 10 let: 800-1200 mg
  • Dopívající do 24 let: 1200-1500 mg
  • Muži: 1000 mg
  • Ženy: 1000-1200 mg

Víte, kdy je důležité zvýšit příjem vápníku? Jedná se o období těhotenství a kojení. Navýšit příjem byste měli také v období klimakteria.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient