Jak chránit vlasy před sluncem, solí a chlorem

Vlasy

Letní období je pro vlasy zatěžkávací zkouškou. Kombinace slunce, slané a chlorované vody velmi snadno poškodí i zdravé vlasy. Jak se chránit před jejich poškozením?

Pobyt na slunci a dlouhodobé působení vysokých teplot způsobuje lámavost vlasů a třepení konečků. Narušuje se povrchová vrstva vlasového vlákna zvaná kutikula. Vlasy jsou křehčí, sušší, více se lámou a mnohdy i vypadávají. UVA záření proniká dokonce až k vlasové cibulce, proto je třeba důsledně pečovat i o vlasovou pokožku. Působení soli a chloru poškození vlasů ještě zvýší. Více jsou ohrožené odbarvené a barvené vlasy. Trpí i vlasy s trvalou ondulací. Blondýnkám vlasy spíše dredovatí a cuchají se. Pod vlivem chlóru a slané vody se někdy barví až do zelena. Tmavovlásky mají problém s vyšisováním barvy a vlasy jim světlají.

Péče o vlasy

Vlasy sice mají stejně jako pokožka přirozené obranné mechanismy pro ochranu před škodlivým ultrafialovým zářením, ale při nadměrném slunění, stejně jako při působení soli a chloru více trpí. Chce to hlavu během opalování a pobytu na přímém slunci udržet alespoň v polostínu pod slunečníkem, nosit klobouk, nebo se přikrýt ručníkem. Vlasy v létě určitě nefénujte horkým vzduchem, nepoužívejte kulmu a žehličku na vlasy, kartáčujte je s citem a postupujte opatrně při použití vlasových gumiček a spon.

Vlasová péče

Používejte speciální vlasové přípravky s UV filtry. Umí vymývat chlor i sůl a další nečistoty. Vlasy intenzivně regenerují, vyživují a posilují. Některé přípravky chrání i vlasovou pokožku, které hrozí spálení a vznik rakoviny kůže, stejně jako pokožce na těle. Zapojte pravidelně speciální, vlasové kúry v podobě masek, zábalů, balzámů a kondicionérů, aby byla povrchová struktura vašich vlasů opravdu dobře chráněna. Přes léto omezte chemické barvení a zesvětlování. Místo permanentní barvy zkuste barevné přelivy, které nezasahují do vnitřní struktury vlasu a jsou šetrnější.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient