Jak ušetřit vodu při zalévání na zahradě

Na zalévání použijte raději dešťovou vodou. Můžete získat i dotaci Dešťovka od Státního fondu životního prostředí ČR. Při zalévání zahrady se vyplatí dodržovat i několik zásad a pravidel.

Nezalévejte přes den, když praží slunce. Rozpáleným rostlinám studenou vodou přivodíte teplotní šok a přijdete až o 30 % zálivky. Velká část se odpaří, než se dostane k rostlině. Zalévejte ráno hned po východu slunce, nebo před západem slunce. Vsaďte na méně časté, ale vydatnější zavlažení záhonů. Jen tak se voda dostane až ke kořenům rostlin. Pro zalití v hloubce 25 cm je třeba 25 litrů vody na 1 metr2. Četnost zálivky se odvíjí od druhu půdy i počasí. Lehká a písčitá půda zadrží méně vody a rychleji vysychá. Vyžaduje častější zálivku než těžká, hlinitá a jílovitá půda.

Způsob zálivky

Zalévejte rostliny ke kořenům, ne plošně na listy. Stromky zalévejte i kousek od kmene. Skalničky a suchomilné bylinky nepotřebují moc vody. Rajčata nebo okurky jí vyžadují mnohem více. Nekropte je na listy, zamezíte tak houbovým chorobám a praskání plodů. Dopřejte více vláhy plodícím rostlinám a čerstvě zasazeným.

Jak vláhu v půdě udržet

Dejte pod stromy a na záhony mulčovací kůru, posekanou trávu, slámu nebo listovku. Ochrání půdu před rychlým vysycháním. Věnujte pravidelnou péči záhonům. Plevel rostlinám nebude odebírat závlahu. Pokud půdu navíc nakypříte, bude se do ní mnohem snáze vsakovat voda. Jestliže to jde, nejnáchylnější rostliny zastiňte před přímým sluncem. Trávník v horku nesekejte moc na krátko, jinak rychleji vysychá, protože půdu a kořeny nestíní stonky a listy.

Kapková závlaha a hydrogel

Kapková závlaha je úsporné zalévání, při kterém uspoříte až 2/3 klasické zálivky. Existují různé systémy. Typ s rozvodem tenkých hadiček se hodí pod mulčovací kůru a přivedete vodu ke kořenům jednotlivých rostlin. Z hadiček několik hodin denně velmi pomalu odkapává voda, která se stíhá průběžně vsakovat. Úsporu vody při zalévání zaručí i hydrogel. Nekontaminuje rostliny, půdu ani spodní vody. Sypký prášek do sebe v zemi po zálivce nasákne vodu i živiny a svůj objem zvětší až 250x. Vláhu pak postupně předává rostlině. Dává se však do půdy, květináče či truhlíku už při zasazení rostlinky, nikoliv až dodatečně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *