Jak ušetřit za vodu a neplýtvat

kuchyně

Šetřit vodou, která ubývá, je dnes nutností. Navíc nás děsí i vysoké účty. Ať už jste se rozhodli šetřit kvůli přírodě, nebo jen proto, že můžete ušetřit doslova tisíce korun z rozpočtu, poradíme vám.

Podle statistiky každý z nás v domácnosti spotřebuje za den v průměru na 90 litrů pitné vody. V Praze je to 107 litrů. Na Zemi trpí nedostatkem pitné vody více než miliarda lidí. V nejchudších částech světa lidé musí vystačit s 10 litry na den. Cena vodného a stočného u nás každým rokem stoupá. I drobnými opatřeními můžete ročně ušetřit dost peněz.

Jak je to s vodou v kuchyni

Dodržovat pitný režim musíme hlavně v létě. Můžeme se spokojit s vlažnou vodou a nechtít nechat odtéct vodu na ledově chladnou. Natočte si ráno vodu do džbánu a dejte do lednice. Dbejte však na to, abyste myčku naplnily. Nepřeplňujte hrnce při vaření rýže, těstovin ani brambor. Úspornější je mytí v myčce než ve dřezu. Při mytí 12 sad nádobí v myčce na jeden mycí cyklus spotřebujeme 15 litrů vody. Ve dřezu je to až 80 litrů.

Jak je to s vodou v koupelně

Ve sprše spotřebujete třetinu vody než při koupání ve vaně. Záleží i na velikosti vany. Jen se nesmíte sprchovat půl hodiny. V létě stačí vlažná voda místo horké. Až 30 % vody při sprchování ušetříte, pokud starou sprchovou hlavici vyměníte za novou a úspornou. Sprcha s perlátorem sníží spotřebu vody ještě více. Průtok lze snížit i na 6 litrů za minutu, aniž zaznamenáte rozdíl při sprchování. Provzdušnění vody vytváří dojem silného proudu. Pákové baterie se stopkou jedou jen na polovinu běžného průtoku. Pokud přidáte na síle, bude teprve téct voda naplno. Nenechávejte puštěnou vodu při čištění zubů. U 4 členů rodiny a 2 minutách čištění 2x denně vyplýtváte za rok 30 m3 vody.

Vždy naplňte pračku a zapojte programy spořící vodu i energii. U WC zvolte nádržku na dvojité či trojité splachování. Malé spláchnutí uspoří polovinu množství vody. Uspořit dokáže i používání pisoáru. Zvažte, zda nelze využívat ke splachování toalety a praní prádla i dešťovou vodu. Spotřeba pitné vody vám klesne až o 40 %. Slabě protékající záchod vypustí za den až 1 000 litrů vody navíc. Slabě kapající kohoutek až 24 litrů vody denně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient