Oživte interiér pomocí barev

byt

Při zařizování domova se zabýváme spíše praktickou stránkou než barvami a designem. Barevná škála ale dokáže udělat s harmonickým prostředím hotové divy a dokáže interiér proměnit doslova k nepoznání.

Barvy mají vliv na naši psychiku, proto můžeme vnímat stejný prostor vždy jinak a zařídit si ho tak, aby měl útulnou atmosféru, plně odrážející naše pocity a náladu. Barvy opticky kouzlí s prostorem, který lze prodloužit, rozšířit i pěkně prosvětlit.

Kdy zvolit interiérového designéra

Pokud se zdráháte zapojit interiérového designéra do plánování barevného konceptu vašeho interiéru, pamatujte na to, že nemusíte jeho návrhy vždy jen mlčky akceptovat. Spolupráce, kdy se zapojíte do procesu, je vítána. Navržené prostory budete obývat vy, takže do toho mluvte. Profesionální designér vám nebude nutit žádné řešení, bude vám naslouchat a brát v potaz vaše přání a představy. Má ale mnoho zkušeností, protože se zabývá interiérovým designem a bytovou architekturou. Pomůže vám jeho zpracovávání návrhů ve 3D.

Hra s barvami

Barvy nám umí místnosti opticky proměnit. Správně vybrané odstíny z široké palety barevných odstínů promění chladnou místnost do teplé, malou zvětší, velkou zútulní a opticky sníží i vysoký strop. Barvy probouzejí naši aktivitu, jiné ji naopak uklidňují. Myslete na to, zda chcete v místnosti odpočívat, nebo se soustředit i na práci. Každému vyhovuje jiné uspořádání prostoru. Můžete preferovat bezpečně uzavřené koutky, nebo volně otevřený prostor. Podle toho volte i barvy.

Módní trendy

Střídmá klasika je vždy nadčasová a interiér působí mnohem lépe. Módní trendy zapojte na jednom nebo dvou kouscích bytových doplňků. Bytový textil, jako kusové koberce, závěsy, potahy, polštářky, lampy a dekorace snadno vyměníte. Držte se pravidla, že méně znamená více. V jedné místnosti je vhodné kombinovat jen dvě až tři barvy, a to včetně barev nábytku a doplňků. Barevnost bytu má vycházet z promyšleného návrhu. Výrazné barvy jsou sice působivé na první pohled, ale dlouhodobě nás mohou znepokojovat a dráždit. Přírodní barvy a materiály se stále vrací na výsluní.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient