Pigmentové skvrny – nepříjemné pozůstatky léta. Jak se jich zbavit?

Pigmentové skvrny

Léto už pomalu končí. Možná vám kromě příjemných zážitků zanechalo také památku v podobě nevzhledných pigmentových skvrn. Ty – na rozdíl od bronzového opálení – samy nevyblednou. Jak se jich tedy zbavit a získat svou krásu zpět?

Malá vada, velký mindrák

Tmavé červené, hnědé nebo hnědočerné skvrny na obličeji, v dekoltu nebo na rukou představují pro mnoho žen velký mindrák. Objevují se zpravidla po slunění, když podceníme dostatečnou UV ochranu. Přitom kožní lékaři na nás neustále apelují, abychom používali opalovací krémy, a to nejen v létě, ale v průběhu celého roku. Nebezpečné záření totiž neztrácí nic ze své intenzity a síly. Jejich rady si ale k srdci bere jen málokdo, i přesto, že dodržování několika preventivních pravidel je daleko snazší, než následné likvidování následků.

Na lehčí formy babské rady i speciální kosmetika

Zbavit se pigmentových skvrn totiž bývá zdlouhavé a poměrně náročné. Ze všeho nejdřív můžete vyzkoušet babské rady – od citronové šťávy, přes jogurt, podmáslí, až po okurku a hroznové víno. Velké zázraky však od nich neočekávejte. Nachází-li se flíčky jen v povrchových vrstvách, pak pomohou produkty v podobě krémů a koncentrovanějších sér, nejlépe z řad lékařské kosmetiky. V jejich složení hledejte ovocné nebo AHA kyseliny s výtažky z ovoce, dále vitamin E, který funguje jako antioxidant a chrání proti UV záření, nebo vitamin C, který se pyšní bělícími účinky. Výsledky se však nedostaví okamžitě, musíte se obrnit trpělivostí a produkty používat pravidelně.

Na těžší případy těžší kalibr

Pokud nic z toho nezabírá, nezbývá než vsadit na těžší kalibr v podobě speciálních dermatologických zákroků. Právě po létě, tedy v podzimních měsících, je ideální doba na to, je podstoupit. Dobrých výsledků dosahuje chemický peeling, který si poradí nejen se skvrnami, ale i s hrubou pletí a s projevy stárnutí, pokožku omladí a zlepší její vzhled. Účinkovat ale nemusí u hluboce usazených výraznějších skvrn, které se na tváři vyskytují již delší dobu. V tomto případě budete muset povolat do boje laser, jehož paprsek dovede rozrušit pigment na drobné částečky. Při znovuobjevení skvrn se pak využívá ještě mezoterapie, která podporuje snižování tvorby pigmentu. Tak zbavte se nevítaných „návštěvníků“ a zachovejte si na léto jen ty nejkrásnější vzpomínky!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient