Práce arboristy vyžaduje fyzickou kondici a kvalitní vybavení

rboristika, arboristická výbava

Jsou zaměstnání, která může dělat prakticky každý. Najde se ale celá řada prací, pro jejichž výkon je nutné splnit určitá kritéria. Příkladem je arboristika. Tuto činnost jsem začal dělat před několika lety a nemohu si ji vynachválit.

Co je arboristika?

Pokud vám pojem arboristika nic neříká, možná budete překvapeni, že jde o práci, s níž se běžně ve městech setkáváte. Stačí si všimnout lidí, kteří lezou po stromech a upravují na nich větve, prořezávají stromy ve výškách. Jde o typickou činnost, kterou arborista vykonává. Obecně zahrnuje péči o výsadbu a údržbu stromů a zahrad. K této činnosti jsem se dostal díky své zálibě v přírodě, ale hlavně v horolezectví. Má s ním totiž díky šplhání po stromech dosti společného.

Jaké věci musím mít, abych mohl být dobrým arboristou?

Jak už jsem zmínil, základem je dobrá fyzická kondice. Nesmírně důležité je ale také kvalitní arboristické vybavení. Bez něho se nelze obejít. Ať už jde o pracovní pomůcky, k nimž patří hlavně nože a pily k úpravě stromů, ale také arboristická lana, sedáky, karabiny a další vybavení, díky němuž se mohu bez problémů dostat i do značných výšek. Nesmím zapomenout ani na oblečení. Arboristika je činností, u níž se dá snadno přijít k úrazu, podceníte-li bezpečnost. Proto vždy, když lezu do výšek, používám ochrannou přilbu, pevnou kotníkovou obuv a dlouhé kalhoty, abych se neodřel od větví a kůry stromů.

Kde se dají pořídit pomůcky pro arboristy?

Dříve bylo nakupování arboristického vybavení poměrně obtížnou záležitostí. Dnes už mám díky eshopu Worksafety.cz značně usnadněnou práci, protože v něm naleznu vše důležité, co pro výkon svého zaměstnání (a koníčku zároveň) potřebuji. Jsou zde špičkové značkové věci, jako třeba lana od výrobce Gleistein, jež běžně využívají i sportovní horolezci. Nakoupíte zde i ochranné pomůcky, a to včetně přileb či brýlí, díky nimž snižujete riziko pracovního úrazu v zaměstnání.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient