Tipy, co zavařovat v září

Zavařování je skvělá možnost, jak si uchovat chuť oblíbených potravin po celý rok. Je to jednoduchá technika, která nezabere moc času a nestojí skoro žádné peníze. Pokud se vám letošní úroda lehce vymkla z ruky a máte jí příliš, nechte se inspirovat našimi třemi lahodnými recepty

Jestliže však nemáte vlastní domácí suroviny a kvalita ovoce ze supermarketů vás neuspokojuje, nezoufejte. Čerstvě sklizené ovoce i zeleninu vám až domů dovezou například Freshbedýnky. A chybí-li vám k zavařování vhodné potřeby, mrkněte se na aktuální akční letáky, díky kterým můžete sehnat zavařovací potřeby za skvělé ceny

zavařování cukety

1. Zavařování cuket

Zasadili jste si letost na zahrádce cuketu, nebo ji dostali od svých známých a už nevíte co s ní? Cuketa je velmi zdravá pro naše trávení a obsahuje i prospěšné antioxidanty. Uvařit nebo upéct se z ní dá téměř cokoliv, od bramboráků až po vláčnou bábovku. Pokud jste však cuket už přejedení, můžete si ji i zavařit a v zimě vzpomínat na krásné léto.

Cukety můžete zavařit na několik způsobů, tím nejtypičtějším je naložení do sladkokyselého nálevu, ke kterému budete potřebovat vodu, ocet, sůl a cukr. Dochutit ji pak můžete různým kořením a další zeleninou. 

zavařování, cashback, Tipli.cz

Máte rádi pikantní pokrmy? Zkuste toto netradiční naložení cukety, které se skvěle hodí například k těstovinám. Cukety nakrájejte na plátky a vyskládejte na plech. Pokapejte je olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte do trouby. Opečené cukety promíchejte s citrónovou šťávou, chilli, česnekem a oblíbenými bylinkami. Takto smíchané ingredience pořádně napěchujte do zavařovacích sklenic a zakápněte olejem. Nakonec zavařte.

TIP: Jak levně nakoupit nádobí pro zavařování? A slyšeli jste už o cashbacku? Jedná se o finanční odměnu za váš každý uskutečněný nákup. Zkuste třeba eshop Tescoma, kde díky cashbackovému portálu Tipli.cz můžete ušetřit až 7 %. Výhodný cashback lze využít i ve spoustě dalších obchodech napříč všemi kategoriemi. 

2. Zavařování hub

Letos se houbám daří už na konci léta. Uchovejte si je i na zimu. Klasické houby naložené na kyselo zná snad každý. Proto jsme si pro inspiraci vybrali tento netradiční a lahodný recept. Budete potřebovat jen houby, vinný ocet, bílé víno, cukr, sůl, celý pepř, nové koření a bobkový list. K houbám se hodí i bylinky, zkuste přidat například trošku tymiánu nebo rozmarýnu.

Houby nejdříve nakrájejte a povařte přibližně 10 minut. Naplňte jimi zavařovací sklenici a přidejte 1 díl octa, 2 díly vína a nakonec i ostatní ingredience. Zavařte a nechte uležet. 

3. Malinová marmeláda s mátou

Zbyly vám na zahrádce ještě nějaké maliny? Udělejte si z nich výbornou marmeládu, díky které budete moc cítit chuť léta po celou zimu. Příprava je jednoduchá. Maliny rozvařte, případně propasírujte skrze síto. Přidejte trochu cukru a poté přisypte gelfix. Směs stále vařte a přidejte do ní další cukr dle chuti a citronovou šťávu. Nakonec k malinám vhoďte mátu nebo bazalku a sklenice zavařte. 

TIP: Jste v zavařování zatím nováčci? Projděte si přehledný článek, kde se naučíte zavařovat jako profík

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient