Co dělat, když ztratíme klíče od auta?

výroba klíčů

Na klíče od auta si většinou dáváme pozor a snažíme se je neztratit, stačí ale trochu nepozornosti nebo nešťastná náhoda a jsme bez nich. Co dělat v případě, že jsme je ztratili?

Nepanikařte

Když zjistíte, že klíče nejsou tam, kde by být měly, nepanikařte a zkuste se zamyslet, zda jste je nedali někam jinam nebo bezmyšlenkovitě někam neodnesli. Prohledejte i kapsy a kabelku nebo batoh, často jsou klíče od auta jen někde založené. Když ale víte, že jsou opravdu pryč, protože jste je třeba utopili v řece, nemá cenu ztrácet čas hledáním. Máte auto, ale nemáte k němu klíč a tedy ani jak odjet. Náhradní klíč, který leží doma na poličce, je často nejlepší a nejrychlejší řešení, pokud nejste na druhém konci republiky. Nové auto si asi obratem koupit nepůjdete, a tak je potřeba získat opět klíče k tomu svému.

Nový klíč

S novým klíčem pomohou specializované firmy, které umí udělat nový klíč včetně všech náležitostí. Majitelé starších vozů tu mají výhodu, udělá se kopie klíče a vy můžete celkem brzy odjet a mít problém vyřešený. Novější vozy s více funkcemi v klíčích už ale potřebují více času, protože je na nich také dálkové ovládání centrálního zamykání a často i čip s kódy pro imobilizér, případně další funkce spojené s řídící jednotkou. Pokud se tedy klíč ztratí, musíte počítat s opravou nebo překódováním na nový klíč a to už potřebuje nějaký čas. Ideální je, když máte k dispozici kartu s kódy, kterou dostanete u novějších vozů při koupi, pak je řešení celkem jednoduché. Nebo alespoň jeden klíč, ke kterému jde udělat kopii, což je pořád ještě ta levnější varianta. Největší problém je, pokud už vám nezbyl žádný klíč, a tak se musí vše udělat opravdu nové, to se může se celá výroba klíčů nových pořádně prodražit. Auto není jak dostat do servisu, tedy je nutný odtah auta a následně jeho otevření, demontáž zámků, zjištění kódů a další úkony, které vám mohou výrazně zasáhnout do rozpočtu.

Vždy tak mějte k dispozici alespoň jeden náhradní klíč a pokud dojde ke ztrátě, bezodkladně si nechte vyrobit klíč druhý. Ušetříte si do budoucna čas i peníze.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient