Jak je to s vapingem a e-cigaretami

Vaping neboli kouření e-cigaret podle posledních výzkumů dočasně ovlivňuje funkci našich cév, i když jsme zdraví. Nejsou tak neškodné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Podle statistik a průzkumů v poslední době na celém světě přibývá kolapsů, a to i u mladých lidí, které se objevují v důsledku vapingu neboli kouření elektronických cigaret. I když by měl být vaping z pohledu zdraví nejméně rizikový, nejde o bezpečné kouření. Vědci zkoumali, co se během vapování děje v našem těle a jaké jsou jeho důsledky.

Vaping a elektronické cigarety

Původní myšlenkou vapingu a e-cigaret bylo, že se díky nim kuřáci mnohem snadněji odnaučí kouření cigaret, které je vysoce škodlivé. V dnešní době je ale po celém světě vaping velmi módní a oblíbenou záležitostí především u mladých lidí. Vzniká na něm stejná závislost jako na klasických cigaretách. Navíc se vapuje mnohem více, než by daný člověk vykouřil běžných cigaret.

Nová zjištění

Ještě donedávna se lékaři domnívali, že jsou e-cigarety ve srovnání s klasickými cigaretami pro tělo méně škodlivé. Příčinou přibývajících kolapsů zřejmě není samotný nikotin, ale další složky v náplni do e-cigaret. Podle nové vědecké studie zveřejněné v časopise Radiology vaping totiž právě vapování u zdravých lidí dočasně ovlivňuje funkci krevních cév bez ohledu na to, zda obsahuje nikotin nebo ne. Magnetická rezonance ukázala, že ihned po jedné vykouřené e-cigaretě dochází ke změně průtoku krve ve stehenních tepnách. Po pár minutách se vše sice vrátí do běžné činnosti, ale důsledky vůbec nelze podceňovat.

Jaká jsou rizika

U pravidelného vapování hrozí vysoké riziko, že se časem průtok krve tepnami nevrátí do normálu a objeví se kardiovaskulární choroby včetně aterosklerózy, které se jindy vyvíjejí celé roky. V USA byl dokonce zaznamenán první případ úmrtí spojený s kouřením elektronických cigaret. Předchozí studie ukázaly, že některé příchutě e-cigaret mohou mít toxické účinky, zhoršují přežití buněk a způsobují záněty v těle. Závažný je obsah aditiv či aromat, těžkých kovů a další složek. Co může způsobit opakované vdechování aerosolizovaného propylenglykolu a glycerinu se zřejmě dozvíme až za několik let, kdy už může být pro mnoho lidí pozdě. V některých zemích už elektronické cigarety zakázali.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient