Jak poznat světové strany, pokud se ztratíte v lese?

Mnohým z vás se už stalo, že jste zabloudili v lese a shodou okolností jste u sebe neměli mobil ani kompas. Stát se to může rozhodně každému. Pokud vyjdete z vyznačené stezky je nutné najít si jiný orientační bod, podle kterého trefíte zpět. Nechodili jste do skautu, a tak si v přírodě nevíte rady? Nevadí. Pojďte se podívat, jak najít v přírodě cestu zpět.

Určete si ten správný směr

Ještě, než vyrazíte kamkoli na výlet, je nutné abyste si nastudovali mapu. Hledejte místa, která jsou v okolí a také si dobře zapamatujte světové strany, ať víte, kam se máte vracet. Bez základní průpravy byste neměli nikdy vycházet na výlet, pokud dané místo dobře neznáte.

Podle slunce poznáte, kde se nachází východ a kde naopak západ. Tento údaj je však velmi nepřesný. Pojďte se podívat, na další a přesnější triky.

Pařezy a lišejníky jsou důležité

V každém lese určitě naleznete pařezy. Právě podle nich můžete určit kde jaká světová strana je. Na severu se nachází hustější letokruhy než na jižní straně. Lišejníky se zase vyskytují na stromech či pařezech na straně severozápadu.

Jak poznat světové strany

Léto vs. zima

Pokud je zataženo, tak se můžete orientovat podle slunečnic. Ty se totiž otáčí za sluncem i když je pod mrakem. V zimě se zase můžete orientovat podle sněhu. Sníh totiž taje od jižních svahů.

Hvězdná obloha vám napoví

Blíží se večer a vy jste stále nenašli cestu domů? Pak nastává ta pravá chvíle na hvězdy. Zkuste se řídit podle hvězd. Nemusíte znát celé souhvězdí. Stačí se naučit hledat Polárku neboli Severku. Ta vám může napovědět, že strana, na které Polárku vidíte, je sever.

Nosíte hodinky?

Naučte se na hodinkách najít správný směr. Máte klasické ručičkové hodinky? Natočte malou ručičku tak, aby směřovala na slunce. Následně přesně mezi malou ručičkou a dvanáctou hodinou najdete jih. Nosíte digitální hodinky? I tak můžete najít světové strany. V 6 hodin slunce ukazuje východ, v 9 hodin jihovýchod, ve 12 hodin jih, v 15 hodin jihozápad a v 18 hodin západ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *