Kvalitní víno oceníme při slavnostní hostině. A užijeme si s ním i romantický večer ve dvou

Víno & Destiláty - vinotéky v ČR

Víno je alkoholický nápoj, který si oblíbili lidé takřka na celém světě. Je skvělým doplňkem dobrého oběda či večeře. A dokáže nám zpříjemnit večírek i odpolední posezení s přáteli.

Tradice výroby lahodného nápoje z vinné révy má původ již ve starověku

Na vínu si pochutnávaly již naši dávní předkové. Do našich krajů ho podle archeologických nálezů v okolí Pálavy přinesli na počátku prvního tisíciletí Římané. Vinná réva se u nás pěstovala i za Velkomoravské říše. Podle pověstí vínu holdovali dokonce i Přemyslovci, pravdivost těchto zvěstí ale není doložena. Mezi nejstarší vinice v Čechách patří ty v Mělníku a v Litoměřicích, na území Moravy jsou s počátky vinařství spojovány Třebíč, Znojmo, Velehrad a Mikulov.

Největší zásluhy o rozkvět vína u nás jsou přičítány Karlu IV.

Český král a císař Svaté říše římské Karel IV. strávil dětství ve Francii. Nelze se tedy divit, že si oblíbil víno. Po svém návratu do Prahy začal usilovat nejen o obnovu a rozkvět Českého království, ale také věnoval velkou péči rozvoji vinařství.

Červené nebo bílé víno?

Milovníci a znalci vína často preferují konkrétní odrůdy či vinařské oblasti. Nabídka na našem trhu je široká a to pravé si snadno najde každý. Kromě českých a moravských vín dnes snadno koupíme francouzská, italská, španělská či bulharská. A zatoužíme-li po opravdové exotice, můžeme si koupit víno z daleké Austrálie, Afriky, Chille nebo třeba i z Kanady. Červené víno je ideální podávat k tmavým masům, bílé víno se zase hodí k drůbežímu masu a rybám. Šumivé víno a sekty si vychutnáme při nejrůznějších oslavách. Povedený Silvestr bez lahve sektu si většina z nás ani nedokáže představit. A šampaňské by nemělo chybět při žádné opravdu významné příležitosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient