Laminátové podlahy v koupelně? Díky speciálně úpravě to jde.

Podlahové krytiny v koupelnách tvoří většinou keramické dlažby. Doplňují je speciální stěrky a tropické dřeviny odolné vodě. Můžete si pořídit i laminát ošetřený novou technologií Aqua-stop.

Povrch laminátových krytin je vůči vodě a vlhkosti sice dostatečně odolný, riziko však představují zejména spoje mezi lamelami, kterými může vlhkost proniknout. Pak může poškodit vnitřní nosnou HDF desku, která následně nabobtná a podlaha se vypoukne. Do namáhaných prostor dostávají laminátové podlahy nový kabát. Doposud výrobci chránili spoje mezi laminátovými lamelami třeba voskovou impregnací. Nosnou desku tvořil materiál s nižší nasákavostí, ale nebylo to dostatečné třeba do koupelen. Pokud voda zůstala stát na podlaze trochu delší dobu, podlaha se díky jejímu působení poškodila.

Novinka i do koupelny

Technologie Aqua-Stop se používá jako speciální povrchová úprava u hran a bočních spojů, která důsledně ochrání laminátové krytiny i v dlouhodobém horizontu. Nová ochrana Aqua-Stop zabrání zmíněným škodám, které se stávaly při běžných nehodách v domácnosti. Třeba ve chvíli, kdy vám proteče děravý květináč, přelijete kytku a nevšimnete si toho, nebo něco vylijete a hned to neutřete. V kuchyni vám může třeba vytéct myčka, v koupelně zase pračka, nebo se vám může nechtěně převrhnout kbelík s vodou.

Od vinylů k ekologickým elastickým podlahám

Na vinylové podlahy se vztahují přísné hygienické normy, které určují maximálně přípustné množství ftalátů. Renomovaní výrobci jr proto nahrazují neškodnými plastifikátory a přicházejí s novými produkty. Krytiny mají vzhled vinylových dílců, ale jejich hlavními složkami je zejména ricinový olej a sádra. Suroviny jsou přírodního původu, ekologické a obnovitelné. Materiál zbylý po pokládce lze zlikvidovat v běžném komunálním odpadu. Mají dokonale uzavřený povrch, neulpívá na nich špína a stačí je vytírat jen čistou vodou bez saponátů. PVC ani plastifikátory v nich nejsou. Oficiální název zatím nemají, používá se označení ekologické elastické podlahy. Kromě provedení v rolích a dílcích k lepení jsou k dispozici typy konstrukcí se zámkovým spojem. Cenově vás navíc vyjdou i na polovinu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient