Najděte si čas na koníčky. Lepší lék na neduhy nenajdete.

V životě je důležitý kvalitní spánek, odpočinek, zájmové aktivity a koníčky. Jsou totiž vynikající prevencí pro zachování dobrého psychického i fyzického zdraví a lékem proti stresu. Kde na ně najít čas?

V dnešní době jsme zcela nesnesitelně zaneprázdnění. Při práci, péči o rodinu a děti často nemáme ani čas na sebe. Jenže být v duševní pohodě znamená nestresovat sebe a své okolí. Naučte se některé povinnosti alespoň občas vynechat. Dnešní společnost je nastavena na výkon. Pokud nedosahujeme nadprůměrných výkonů, jsme pod velkým tlakem, ve stresu a padáme do depresí.

Jak si najít čas na sebe

Pokud jsme přetížení, vyčerpaní a pak smutní a nespokojení, koledujeme si o neurotické problémy. V tu chvíli je nejvyšší čas se zastavit a udělat v životě obrovskou změnu. Čas totiž nemáme, ale čas si děláme. Upravte svůj denní harmonogram, dokud je čas. Nervové zkroucení a syndrom vyhoření není dnes nic neobvyklého. Pokud se do plánu podíváte a žádný z bodů se netýká jen vás samotných, je to opravdu hodně špatné. Utvořte si volná okénka. Některá nechte na odpočinek, jiná vyplňte volnočasovou aktivitou. Důležité je zařadit si ji do programu. Čas na odpočinek je stejně důležitý jako na práci a povinnosti.

Udělejte si babinec

Chlapi si užívají aktivity tzv. bez bab sami od sebe. Tak si zase udělejte holčičí víkend, kam se netahají chlapi. Můžete jet do wellness, na víkend s jógou, nebo alespoň s kamarádkou zajít na kávu. Přemýšlejte o tom, co jste dříve rády dělaly, nebo chcete dělat nyní. Zkoušejte nové věci a dávejte si do života neustálou změnu. Zkuste se uvolnit a najít vnitřní klid. Pokud denně pracujete dlouho do noci, významně si zvyšujete riziko infarktu a mozkové mrtvice.

Buďte kreativní

Pište si deník, ulevíte si na duši. Psaní má prokazatelně terapeutické účinky, zlepšuje kreativitu i slovní zásobu. Stačí 20 minut denně. Malujte, modelujte z hlíny nebo začněte šít. Kreativní aktivity nám prospívají. Zlepšují paměť i náladu, snižují úzkost a stres, posilují motorické dovednosti a přináší radost. Výborné je pletení, háčkování a jakékoliv tvoření. Pokud nemáte peníze nebo čas jít na kurz, mrkněte na internet. YouTube je plný různých edukativních videí.

Vsaďte na pohyb

Běžte si zacvičit, zaběhat, zaplavat, zatančit nebo se projeďte na kole. Nechte tělo, ať vyplaví endorfiny. Myslete na zdravotní a psychická pozitiva pravidelného pohybu. Pěstujte aktivity, při kterých je třeba pamatovat si kroky i choreografii a správně koordinovat tělo. Výborné je tai-či nebo chi-kung. Vytrénujete si během nich dlouhodobou paměť a zlepšíte prostorové vnímání. Snížíte si riziko Alzheimerovy choroby v pozdějším věku a budete mít mnohem lepší náladu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *