Nejvyšší pohoří v Evropě vás jistě uchvátí

Jaké jsou nejvyšší vrcholy Alp

Jste milovníky hor a přemýšlíte, která místa ještě navštívit? Českou republiku už jste prošli křížem krážem? Vydejte se do ciziny. Evropa má co nabídnout, navíc nemusíte jezdit na jiný kontinent, abyste viděli pořádné hory. Podívejte se na nejvyšší pohoří a hory v Evropě.

Pohoří, které leží rovnou v několika státech

Pokud často chodíte na hory, tak jistě víte, o čem je řeč. Ano, jsou to Alpy, které jsou tak velké, že zasahují do sedmi států. Jedná se o Francii, Itálii, Švýcarsko, Rakousko, Německo, Slovinsko a Lichtenštejnsko. Šířka tohoto pohoří je 130 až 260 km a délka přibližně 1200 km.

Jaké jsou nejvyšší vrcholy Alp?

Nyní se podívejte na trochu čísel. Ten nejvyšší vrchol Alp se nachází ve Francii a Itálii. Je vysoký 4.809 metrů a jmenuje se Mont Blanc. Druhý nejvyšší vrchol se nachází ve Švýcarsku, měří 4.604 metrů a nazývá se Dufourspitze. Třetí nejvyšší vrchol se nachází v Rakousku. Grossglockner měří 3.798 metrů. Další vysoký vrchol se nachází v Německu. Vrchol jménem Zugspitze je čtvrtý nejvyšší vrchol Alp, měří 2.962 metrů. Pátý nejvyšší vrchol se nachází v Lichtenštejnsku a jmenuje se Grauspitz. Měří 2.599 metrů.

Nejvyšší pohoří v Evropě vás jistě uchvátí

Obrovská jezera a plesa v Alpách

Alpská jezera i plesa vznikla z ledovců. Nejčastěji se nachází na severních a jižních svazích hor. Největším jezerem v Alpách je Ženevské jezero, které se nachází na hranicích Švýcarska a Francie. Měří 581 km2. Druhé největší jezero je Bodamské a je rozsáhlé 538 km2. Nachází s v Rakousku, Německu a Švýcarsku. Třetí největší jezero je zároveň i třetí nejhlubší jezero v Alpách. Naleznete ho v Itálii. Jeho plocha je 370 km2 a hloubka 346 metrů. Nejhlubší jezero v Alpách se nachází také v Itálii. Comské jezero je hluboké 409 metrů.

Další vysoká pohoří v Evropě

K dalším pohořím, která můžete obdivovat pro jejich výšku, patří Vysoké Tatry, Ardeny a Olymp.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient