Po stopách císaře Karla IV. aneb o víkendu na Karlštejn

Dusí vás město a chcete o víkendu vypadnout ven, pokochat se barvami podzimu? Ideálním místem na podzimní víkendový výlet je oblast Karlštejnska. Půl hodinky z centra Prahy se nachází malý výletnický ráj, který zve k návštěvě. Malebná Berounka, hry barev na březích a v dálce majestátní hrad Karlštejn! Oblast Českého krasu, kam Karlštejnsko spadá, je vhodná pro pěší i cyklo turistiku, na své si přijdou milovníci přírody i historie. A věřte, jeden den vám na probádání okolí Karlštejna stačit nebude.

Na hrad

Kde víkend začít? Rozhodně výletem na hrad Karlštejn. Ten je dominantou celé oblasti a zároveň symbolem České republiky. Však se také jeho fotka vyjímá na většině cizojazyčných průvodců a knih o naši zemi. Karel IV. jej nechal postavit jako místo pro uložení královských pokladů a korunovačních klenotů. Genialitu císaře Karla můžete obdivovat během hodinové prohlídky s průvodcem, kterou je snazší rezervovat přes webové stránky. Právě z důvodu oblíbenosti by se vám totiž mohlo lehce stát, že vstupenky již budou vyprodané.

Do jeskyní

Kromě vstupenek na hrad je dobré si zajistit dopředu i hotel u Karlštejna, jen tak budete mít dostatek času na prozkoumání celé oblasti. Region je totiž významný nejen historicky, ale také geologicky, na území se totiž nachází téměř 700 jeskyní s nejdelším jeskynním systémem v Čechách. Koněpruské jeskyně zvou k návštěvě během celého podzimu a během prohlídky můžete obdivovat nejen miliony let starý jeskynní systém, ale také koněpruské růžice, různé krápníkové útvary nebo sintropády.

Kolem Berounky

ubytování na Karlštejně můžete ale také vyrazit do překrásné přírody. Malebné okolí Berounky je jako stvořené pro pěší a cyklo turistiku. Můžete si vybrat z různých turistických tras, ale za zmínku stojí návštěva zřícenin hradů Libštejn, Krašov nebo Týřov. Na Libštejn dojdete po červené turistické značce při řece Berounce a na palouku pod hradem se můžete dozvědět o krvavé legendě a sporu pánů z Libštejna a Krašova. Na Týřově můžete pro změnu zkusit štěstí a najít místní poklad. Hlídá ho dvanáct bílých panen zakletých do vodních rybek v hradní studni, kdo vydrží na místě po celý rok, ten poklad získá. Ale pozor, zatím se to nikomu nepodařilo, všichni skončili s uříznutou hlavou, takže se raději vraťte po žluté zpátky k Berounce!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient