Věnujte svému vozidlu patřičnou péči! Bude vás za to dlouho vozit. Bez poruch!

Bezporuchové vozidlo je snem snad každého řidiče. Všichni chceme do vozidla naskočit, nastartovat a odjet. V kteroukoliv denní i noční hodinu, v kterýkoliv den v roce. To ale není tak automatické, jak byste si zřejmě přáli.

Také se vám stalo, že jste nasedli do vozidla a nenastartovali? Na vině zřejmě byla vybitá baterie. A neodjeli jste, dokud jste ji nedobili. Takovýchto nepříjemných situací vás však může nemile překvapit mnohem víc.

Aby vaše auto bylo jako ze žurnálu

Chcete mít auto jako ze žurnálu? Auto, které se bude nejenom blýskat, ale také vám bude dobře sloužit? Ideálně několik dekád? Tak se o něj starejte. Dbejte na pravidelnou výměnu oleje a dalších provozních kapalin, veškerých filtrů a pravidelně si ideálně na pravidelných servisních prohlídkách nechte zkontrolovat technický stav vašeho vozidla. To je naprostý základ.

Nepodceňujte hladinu motorového oleje

Hladinu motorového oleje měřte po každých dvou tisících ujetých kilometrech, a bude-li nízká, neváhejte ji doplnit. S nízkou hladinou oleje v motoru raději vůbec nevyjíždějte! Mohla by vám nezvratně poškodit motor. Jednou za rok se doporučuje olej v motoru zcela vyměnit. Pokyny, jak k tomuto kroku přistoupit a jaký olej použít, najdete v příručce ke svému vozidlu.

Zaměřeno na motorové oleje

Mezi nejkvalitnější a samozřejmě i nejdražší motorové oleje jednoznačně patří oleje Shell a Castrol. Kvalitativně se jim však vyrovnají i oleje ne příliš známé nizozemské značky Eurol. Za tou sice nestojí masivní reklama, což však nic neubírá na kvalitě jejích produktů, která je prověřena i při extrémní zátěži. Eurol je totiž partnerem takových soutěží, jako jsou Rally Dakar či Formule 3. Uznejte sami, že s nekvalitním motorových olejem by závodní vozy moc daleko nedojely. Tento olej spolu s dalšími autodíly najdete například v nabídce českobudějovického e-shopu voton.cz specializujícího se na cenově dostupné náhradní díly do auta všech na českém trhu dostupných značek.

Pozornost věnujte pneumatikám i karoserii

Patřičnou pozornost byste měli věnovat i pneumatikám. Jejich tlak byste měli měřit dokonce před každou jízdou. Jejich nadhuštění, ale i podhuštění snižuje jejich životnost. Další možnost, jak prodloužit životnost vozu spočívá v aplikaci antikorozních a protiskluzových nátěrů. Proti rozmarům počasí však vaše vozidlo ochrání i moderní vosky a leštidla.

Zaměřeno na stěrače

Základem bezpečné jízdy je také čisté čelní sklo. To obstarají stěrače v kombinaci s vhodnou směsí do ostřikovačů. Tu v závislosti na ročním období pravidelně doplňujte, abyste se vyvarovali nepříjemné situace, kdy vám dojde. Čištěním skel na sucho byste totiž, pomineme-li nevalný výsledek, ničili své stěrače. Ty každopádně vyměňte, jakmile začnou zadrhávat a drhnout o sklo.

Abyste dobře viděli

Výhled vám ovšem může ztížit i nepříjemný hmyz. Pro tento účel je praktické v automobilu vozit speciální odstraňovač hmyzu. Dalším praktickým prostředkem, jež napomáhá viditelnosti v nepříznivých podmínkách za použití stěračů, je prostředek s názvem Tekutý stěrač. A v zimních měsících nevyjíždějte bez rozmrazovače skel.

Naučte se diagnostikovat problém

K poruče vozidla samozřejmě může dojít, i pokud svému vozidlu věnujete tu nejlepší péči. Pak je na místě umět diagnostikovat poruchu (i za jízdy), včas zasáhnout a být schopen problém řešit. Věřte, že to mnohdy může být otázka života a smrti.

Co nejdříve reagujte

Jakmile se vám na palubní desce rozsvítí jakákoliv kontrolka, kterou neznáte, tak na nejbližším možném místě zastavte a z příručky k vozidlu si zjistěte, jakého charakteru váš problém je. Může se jednat o podhuštěné pneumatiky, ale také únik chladicí kapaliny (pro tento účel vždy ve voze mějte zásoby destilované vody). Pokud problém nejste schopni vyřešit sami na místě, zavolejte si asistenční službu. Od toho tu totiž je. Tak šťastnou cestu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *