Aerobní cvičení vám zlepší kondici a navíc zhubnete

Aerobní cvičení vám zlepší kondici a navíc zhubnete

Snažíte se doběhnout na tramvaj, ale nestíháte? Nejspíš máte špatnou kondici. I to se však dá napravit. Lepší kondice můžete docílit pomocí aerobního cvičení. Navíc vám tyto cviky můžou pomoct zhubnout přebytečná kila. Věděli jste, že cviky, které vám zlepší kondici můžete cvičit i doma? Pojďte se podívat, co je základem těchto cviků.

Tepová frekvence a kyslík hrají důležitou roli

Základem aerobního cvičení je tepová frekvence, kterou je nutné si hlídat. Pokud budete mít správnou tepovou frekvenci, dokážete spolehlivě rozproudit metabolismus. To pak pomáhá se spalováním tuků. Pro správnou kondici je taktéž důležitý přísun kyslíku. To znamená správné dýchání při sportu.

Přesnou tepovou frekvenci při sportu si můžete snadno vypočítat z vaší běžné tepové frekvence. Dopočítáte si také vaši maximální tepovou frekvenci, kterou byste neměli přesáhnout. Pokud byste na ni nehleděli, nemělo by cvičení žádný význam.

Tepová frekvence a kyslík hrají důležitou roli

Jak spočítat tepovou frekvenci?

Základem je váš věk. Spočítejte hodnotu 220 mínus váš věk. Jestliže tedy máte 30 let, vaše maximální tepová frekvence bude 190 tepů za minutu. Tuto hranici v žádném případě nemůžete přesáhnout, mělo by to vážný vliv na vaše zdraví. Při sportu však navíc existuje takzvaný anaerobní práh. Co to znamená? Je to hodnota, kdy už váš organismus není schopen zásobovat svaly kyslíkem. Kdy tato hodnota nastává? Je to přibližně nad 85 % vaší maximální tepové frekvence. Jaká by tedy měla být standardní frekvence tepů při cvičení? Je to 55–80 % maximální tepové frekvence. Tuto hodnotu je nutné dodržovat.

Jednoduché cvičení doma

Aerobní cvičení je poměrně náročné, avšak jakmile si na něj zvyknete, už vám to tak nepřijde. Zpočátku se možná více zadýcháte, nezapomeňte však, že nesmíte přecenit vaše síly. Zkuste doma skákat panáka. Začněte například 5 x 1 minuta. Postupně čas zvyšujte. Dalším cvikem je skákání přes švihadlo nebo skákání na jedné noze.

Pokud vás to doma přestane bavit, jděte běhat, plavat nebo například lyžovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient