Barvy v interiéru a jejich vliv na naše pocity

Každý vnímáme barvy jinak, přesto jsou určité pocity, které se u jednotlivých barev projevují více. Podívejme se na některé výsledky studií.

Na výběr barev má vliv i nátura jednotlivých kultur, ale i zkušenosti z dětství, které v nás vyvolávají pocit bezpečí a jistoty. Tíhneme totiž i k rodinné tradici. Jiné barvy používají v Asii, Indii i v Evropě. I když jsou moderní čisté minimalistické línie, je dobré vnést do interiéru pár jemných dekorací.

Žlutá

Žlutá je barvou slunce, energie a pozitivní nálady. Cítíme se šťastně a vesele, ale jasný odstín žluté nás i ruší a vyvolává agresivitu. Podle některých studií miminka ve žlutých pokojích více pláčou, protože výrazná žlutá připomíná plameny ohně.

Červená

Tato barva je na tom podobně a v interiérech se používá jako doplňující. Je těžké v takové místnosti relaxovat. Podle studií totiž zvyšuje krevní tlak, srdeční frekvenci a stimuluje aktivitu. Vyvolává podrážděnost a hádky. V kuchyni povzbuzuje chuť k jídlu.

Zelená

Tato barva uklidňuje. Světlé tóny se hodí do kuchyně a jídelny, protože připomínají čerstvou zeleninu. Tmavší tóny se hodí do obývacích pokojů a ložnic a navozují pocit klidu. Vneseme si s ní domů kousek přírody.

Modrá

S relaxací a harmonií je spojuje i modrá, která nás intelektuálně stimuluje a hodí se do pracoven. Kombinace modré a zelené v dětských pokojích podle studií podněcuje zapomnětlivost a uklidňuje asi více, než bychom chtěli.

Fialová

Spojuje se s duchovním světem, církevními obřady a podle studií v ložnici utužuje partnerské vztahy. Partnerům svou duchovní podstatou připomíná důležitost věrnosti i duševního pouta.

Práce s barvami

Na velkých plochách by se měly používat jen ty barvy, které se běžně objevují v přírodě. Uklidňují a dlouhodobě působí na psychiku pozitivně. Doplňkové dekorace se dají časem vyměnit, pokud nám nesedí. Výrazné barvy by se tak měly používat jen v menší míře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *