Co dělat v Praze? 5 míst, která musíte navštívit

praha

Do Prahy přicházejí návštěvníci z celého světa nejčastěji za historií, kulturou a specialitami české kuchyně. Jestli vás v dohledné době čeká cesta do města v srdci Evropy, přinášíme vám stručný přehled, které památky v Praze stojí za vidění.

Pražský hrad

Pražský hrad by měl být prvním bodem ve vašem seznamu, pokud chcete skutečně poznat a pochopit českou historii. Tisíc let starý skvost, v jehož prostorách se prolínají architektonické styly všech údobí českých dějin, sloužil od samého počátku jako reprezentativní sídlo hlavy státu. Prohlídka exteriéru a interiéru Pražského hradu zabere 4-5 hodin. Těšit se můžete na Starý královský palác, katedrálu sv. Víta, baziliku sv. Jiří a další objekty, které tvoří charakteristické panorama Prahy.

Staroměstské náměstí

Staroměstské náměstí si zaslouží vaši pozornost díky velkému množství památek na jednom místě. Kromě Staroměstské radnice s nádherným orlojem, odkud na vás každou hodinu pohlédne dvanáct apoštolů, patří k nejnavštěvovanějším místům také chrám sv. Mikuláše, dům U Kamenného zvonu nebo Pražský poledník vyznačený na zemi jako vzpomínka na to, jak se v minulosti určoval v Praze čas. Návštěvu Starého Města je vhodné naplánovat i s obědem, neboť restaurace u Staroměstského náměstí vás rády poctí nabídkou nejvybranějších pochoutek tradiční české kuchyně.

restaurace

Karlův most

Nejstarší dodnes stojící most v Praze nese jméno krále a císaře Karla IV., o němž v Praze zajisté mnoho uslyšíte. Pakliže se vydáte z Pražského hradu na Staroměstské náměstí pěšky po tzv. Královské cestě, nemůžete most minout. V minulých dobách byl totiž jediným pěším spojením Hradu a Starého Města. V dnešní době vám Karlův most poskytne zejména zajímavý výhled na významné budovy staré Prahy – a zatímco se budete kochat, tichou společnost vám nabídnou barokní sochy a sousoší svatých. Až si procházku za poslechu hudby pouličních umělců dostatečně užijete, nezapomeňte se zastavit v Muzeu Karlova mostu, kde se dozvíte podrobné informace o vzniku mostu i jeho jednotlivých architektonických prvcích.

Václavské náměstí

Václavské náměstí je součástí Nového Města a jedná se o dlouhý bulvár se spoustou obchodů. Přestože většina lidí tam chodí převážně kvůli nákupům, nelze opomenout také historický význam tohoto místa, spojeného především s událostmi 20. století a komunistickým režimem v Česku. Celému náměstí seshora vévodí budova Národního muzea a socha sv. Václava, patrona České republiky.

Karlovo náměstí

S Karlem IV. se setkáme i na Novém městě. Největší náměstí v Praze bylo založené tímto panovníkem a pojmenované na jeho počest. Zde na vaši návštěvu čeká například Novoměstská radnice, příjemnou krátkou procházkou se odsud pak dostanete i ke chrámu sv. Cyrila a Metoděje (který je rovněž spojen s událostmi 20.století, konkrétně II. světovou válkou) a Tančícímu domu.

Tip na závěr

Hotel v Praze si rezervujte co nejblíže centru, ideálně Staroměstskému náměstí. K jednotlivým objektům se totiž velmi snadno dostanete pěšky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient